La açorda à alentejana – portugalská česneková polévka s koriandrem

Chcete si připomenout atmosféru slunného a chutného středomoří? Polévka La açorda à alentejana od portugalských mistrů šéfkuchařů není vůbec složitá. Stačí si připravit ty správné suroviny

La açorda à alentejana – portugalská česneková polévka s koriandrem, chlebem a sázeným vejcem – tak zní plný název, který byste nejspíše objevili na jídelním lístku. Pro její přípravu toho příliš potřebovat nebudete – největší potíží bude asi čerstvý koriandr. Pokud vám neroste na zahrádce nebo v truhlíku, poohlédněte se v supermarketu.

La açorda à alentejana – portugalská česneková polévka s koriandrem

Samotná polévka těžká není. Navíc se při její přípravě naučíte připravit si česnekovo-koriandrovou pastu, kterou můžete využít třeba jako lahodnou pomazánku na pečivo.

Ingredience:

  • 8 stroužků česneku
  • sůl
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 1 lžíce vinného octa
  • 6 vajec
  • 6 plátků staršího chleba

Nakrájené stroužky česneku rozmixujte se solí, olivovým olejem a sekaným koriandrem dohladka. V kastrolu svařte 1 a 1/2 litru vody s octem a jakmile se základ polévky začne vařit, přidejte sázená vejce. K jejich uvaření budou stačit 3 minuty. Po této době je přendejte na talíř a pokračujte ve vaření polévky.

Česnekovou a koriandrovou pastu přidejte do vody, ve které se vejce vařila, dobře promíchejte a pár minut vařte. Plátky chleba rozprostřete na talíře, polévku nalijte na ně a nakonec ozdobte vajíčkem. Podávejte ihned.

Vyzkoušejte také recept na lahodnou koriandrovou pomazánku

Nakrájejte 1 cm čerstvého zázvoru na malé kostičky a stejně tak i 2-3 stroužky česneku. Vložte do mixéru, přidejte svazek nakrájeného koriandru, šťávu z jedné menší limetky, čtyři plátky papričky jalapeño a rozmixujte dohladka. Přidejte čtyři polévkové lžíce nesolených pražených arašídů a ještě krátce rozmixujte – hrudky oříšků by měly být stále patrně. Ochuťte solí a trochou cukru.

Tip: Pomazánku připravujte vždy těsně před podáváním – nejlépe chutná.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.