Kréta: Gyros a další specifika místní kuchyně
Milujete různé světové kuchyně a chutná vám i řecká? pak rozhodně vyrazte na Krétu. Starobylý ostrov se zbytky bájných paláců je opředen jene slavnou bájí o Minotaurovi. Vyznačuje se vynikajícími dobrotami, jež se přece nemůžete nechat ujít. Základem kuchyně na Krétě je pochopitelně olivový olej té nejlepší řecké provenience. Ostatně rozsáhlé místní olivové háje hovoří jasnou řečí. Vynikající jsou také zdejší bylinky a ryby. Ty jsou vcelku drahé na to, že jejich dostupnost je výborná. zapomenout nemůžeme ani na maso a zeleninu.
Notoricky známý skvělý zdejší gyros
Kdo by neznal gyros? Pravda je taková, že jeho původ je do jisté míry zahalen tajemstvím a nikdo neví, jestli pochází skutečně z Řecka. Mnohé Zájezdy do Řecka se bez něj ale neobejdou a Kréta je právě gyrosem proslulá. maso opékané na rožni se speciálním kořením stojí za to. Když se k němu přidá ještě omáčka tzatziki a zelenina, není co řešit. Zapomenout nelze ani na pita chléb.
Skopové špízy souvlaki
Další specialita, jít se Krétadokáže pochlubit. Sehnat lze špízy, jež jsou specificky kořeněné saturejkou a dobromyslem, prakticky všude. Stačí jenom navštívit některou zdejší tradiční tavernu.
Vynikající tradiční musaka
Mnohdy se turisté spíše zabývají tím, co vidět v Řecku. Takové osoby gestikulující u taverny ale člověku nedají. Prostě musíte jít ochutnat. Dopřát byste si měli také musaku. Skopové maso zdejší kuchaři zapékají s lilkem a bramborami. Z dalších vynikajících specialit bychom měli jmenovat také dolmades, což jsou kořeněné vinné listy s rýží a skopovým. Jinak se rýže podává také v rajčatech. tento pokrm se ale nazývá jinak, a to gemista. Kréta a řecká kuchyně je zkrátka plná skvělých chutí a vůní. Je už jenom na vás samotných, co všechno stihnete na tomto krásném ostrově ochutnat.
Zdroj info: https://www.cklub.cz/pruvodce/recko/kreta
Náhledové foto: Pixabay
Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.