Karamelová jablka aneb jablka v karamelu – severoamerická pochoutka, která se dělá docela jinak, než si většina lidí myslí

Jablka v karamelu ozdobená různým sypáním nebo polevami jsou velmi efektní dezert, u nás ne příliš známý. I když je karamel velmi sladký, jablíčko to svou nakyslou chutí vyváží a vznikne poměrně zdravý, lehký zákusek. Pojďme tedy místo tradičního štrúdlu nebo jablek v županu zkusit něco nového, neotřelého.

Co budeme potřebovat

Kromě pěkných, nakyslých jablek ještě dřevěné hůlky nebo bambusové špejle, případně dostatečně pevné plastové tyčinky-zapichovátka (tolik, kolik budeme dělat jablek). Důležitý je cukrářský teploměr, i když ne úplně nezbytný. Kukuřičný sirup nezbytný je a musíme si ho obstarat. Dále potřebujeme kondenzované mléko, třtinový cukr, máslo a vanilkový extrakt. Připravíme si také plech s pečícím papírem, hrnec na vaření karamelu a sypání do misek. Na posyp použijeme sekané ořechy nebo cukrový máček, drobné bonbonky, lyofilizované rozdrcené ovoce a podobně. Jablíčka v karamelu můžeme také ještě polévat čokoládou a pak teprve zdobit sypáním.

Foto: Pixabay

Na co dát pozor

Jablka nesmíme v horké vodě nechat příliš dlouho, jinak pustí šťávu. Velký pozor si musíme dát při přípravě karamelu, je velmi horký a při vyprsknutí způsobuje ošklivé popáleniny. Vysoký hrnec, dlouhá vařečka a opatrné míchání je dostatečnou ochranou. Také ho nesmíme převařit, ztvrdl by. Teplotu hlídáme buď cukrářským teploměrem, nebo si připravíme mísu se studenou vodou a karamel do ní občas kápneme. Pokud hned ztuhne do kuličky, je hotový. Všechno si nachystáme předem, jakmile je karamel odstavený, velmi rychle tuhne, takže se snažíme pracovat rychle.

Ingredience:

  • 8-12 jablek podle velikosti
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 hrnky hnědého cukru
  • 1 hrnek kukuřičného sirupu (světlého)
  • 1 hrnek másla
  • 2 lžičky vanilkového extractu

Postup:

  1. Nejprve zbavíme jablka vosku, aby nám karamel dobře držel. (U domácích můžeme tento krok vynechat.) Každé jablko ponoříme na 5 sekund do hrnce s vařící vodou, ihned vyndáme, osušíme a necháme zcela vychladnout. Poté do jablíčka zapíchneme středem od stopky k bubáku dřevěnou hůlku nebo silnou bambusovou špejli.
  1. Pustíme se do karamelu. Všechny ingredience kromě vanilkového extraktu dáme do vysokého hrnce a rozpustíme. Vaříme při středním stupni za stálého míchání, až teplota dosáhne 120 °C. Pak odstavíme a vmícháme vanilku.
  1. Jablko ponoříme do karamelu až po tyčku. Několikrát s ním otočíme a pod úhlem otáčíme a i po vytažení, aby přebytečný karamel odkapal.
  1. Jablíčko posypeme a postavíme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud trocha karamelu učiní dole loužičku, můžeme ji ještě zpola měkkou odříznout. Proto pokládáme jablka s dostatečným odstupem.
  2. Jablka necháme zatuhnout nejméně 1 hodinu, můžeme to urychlit přenesením do chladu. Pokud je budeme ještě polévat čokoládou, učiníme tak po ztuhnutí karamelu.

Zdroj: https://www.prostreno.cz/recepty/12242/Jablka-s-karamelem, https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/karamelova-jablka-a-svestkovi-certi-priprava-na-mikulase.A141127_141752_dobra-chut_ape

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.