Kafrová limeta nebo také kafírová limeta – kde se vzala a proč jsou do kuchyně lepší plody než listy?
Kafrová limeta nebo také kafírová limeta – kde se vzala a proč jsou do kuchyně lepší plody než listy? Pod tímto, trochu zajímavě znějícím názvem, se skrývá Citroník ježatý, latinsky Citrus hystrix. V kuchyni se můžete s tímto citrusem setkat pod názvem limeta kaffirová, kafrová limeta nebo mauricijská papeda.
Tento druh limety je na pohled trochu děsivý a také trochu netypický. Pro kuchyni jsou vhodnější listy než plody. Ty se k použití v kuchyni také hodí, nicméně se s nimi musí zacházet opatrně.
Jak vypadá a odkud pochází
Citroník ježatý je dřevina z rodu citrusů. Jedná se o léčivou rostlinu, používá se jako koření a také jako zdroj silicí pro parfémy.
Tento malý strom nebo velký keř s trnitými větvemi dorůstá výšky 2-11 metrů. Má velmi aromatické listy. Plodem je citrusové bobule, neboli hesperidium, která když dozraje má žlutou barvu a přibližně 4 cm v průměru. Tvarem připomíná zelený mozeček. Její povrch je hrbolatý.
Její domovinou jsou tropy jihovýchodní Asie, ponejvíce Malajský poloostrov. Kvůli hospodářství ji však najdete také v oblasti Karibiku.
K čemu je dobrá
Limeta kaffirová je, jak již název napovídá, limeta. Takže je kyselá. Plody obsahují méně šťávy než ostatní limetky a vzhledem ke kyselosti, dokonce se dá říct až svíravé chuti, se plody v kuchyni příliš nepoužívají. Pár kapek šťávy z kafrové limety přebije jiné chutě v pokrmu.
Nejvíce používanou částí kafrové limetky jsou proto listy. Dodají jídlu svěží chuť a vůni. Listy lze do pokrmů přidat stejně jako například bobkový list. Můžete je také nakrájet na tenké plátky a přidat do čerstvých jídel nebo salátů. Přidává se do kari a do asijských polévek.
Foto: Pixabay
Abychom nezanevřeli na šťávu z kafrové limety, tak i toto má své využití, ale jiné, než čekáte. Plody a šťáva z nich je tradiční součástí čisticích roztoků používaných v kuchyni. Dříve než se začaly používat šampóny si obyvatelé Thajska s plody kafrové limety myli vlasy.
Kde se dá koupit a jak ji skladovat
Nejčastěji narazíte na sušené limetkové listy v asijských obchodech nebo v dobře zásobených večerkách. Plody kafrové limety vydrží stejně jako jiné citrusy. Několik dní v kuchyni a přibližně dva týdny v lednici.
Listy kafrové limety můžete uchovávat v uzavíratelných plastových nádobách nebo sáčcích, ideálně v pokojové teplotě. V lednici vydrží nejméně týden. Až jeden rok budou použitelné při zamrazení. Pokud listy vysušíte, budou použitelné roky tři.
Recept k vyzkoušení
Vzhledem k tomu, že se kafrová limeta používá především v asijské kuchyni, bude receptem obsahujícím listy thajská polévka. Připravte si tyto ingredience:
-
400 ml kokosového mléka
-
3 šálky kuřecího vývaru
-
2 snítky citronely
-
Čerstvý zázvor nakrájený na plátky
-
5 ks kafírové limety
-
Pokrájená kuřecí prsa na kousky
-
10 žampionů
-
Nakládanou kukuřici v nálevu
-
Čerstvě nakrájenou červenou chilli papričku
-
Jarní cibulku
-
Hrst koriandru
-
Rybí omáčku
Polévku připravíte tak, že rozdrtíte paličkou na maso spodní část citronely. V pánvi smícháte kokosové mléko a vývar a přivedete k varu. Přidáte zázvor, limetkové lístky a citronelu a vaříte na mírném ohni 10 minut. Přecedíte.
Přidáte maso a žampiony, které vaříte další čtvrt hodiny. Před konce varu přidáte kukuřici a rybí omáčku. Polévku nalijte do misek, posypte chilli papričkou, jarní cibulkou a koriandrem. Ozdobte limetkou.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Citron%C3%ADk_je%C5%BEat%C3%BD, https://fresh.iprima.cz/magazin/novinky/kafrova-limetka-vypada-desive-jeji-listy-jsou-vsak-bozskou-ingredienci, https://www.recepty.cz/recept/thajska-polevka-162057
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.