Jídlo na dovolené: Nejvíce v českých restauracích zdražil řízek a smažák

Řízek

Zdražování je patrné na každém kroku a ani letošní dovolená nebude žádnou výjimkou. Bohužel, časy se mění. Dnes tak nějak k tomu horšímu. S parádním pobytem někde v tuzemsku je bezesporu spojená také gastronomie. Kdo by si nechtěl zajít na oběd nebo večeři a zapomenout na každodenní vaření doma? Minimálně každá hospodyňka určitě. Tak jako tak je třeba se v restauracích připravit na zdražení. K nejvyššímu nárůstu cen došlo u tradičních jídel, jako jsou smažák a řízek.  

Zvýšily se náklady, ceny jídel musí jít také nahoru

Cena jídla už pochopitelně začala ovlivňovat chování zákazníků. Je jasné, že i na dovolené si lidé často raději dají klasické meníčko, které je levnější než jinak standardně nabízené pokrmy. Přesto i meníčko doznalo z hlediska ceny změnu. A jaké jsou aktuálně ceny oběda u nás? Data společnosti Dotykačka, která byla zveřejněna na serveru iDnes.cz hovoří jasně. Ceny obědů šly nahoru o nějakých 25 % s tím, že nyní činí průměrná cena oběda 161 korun, zatímco před třemi lety šlo o částku 128 korun. To už je solidní rozdíl.

Největší nárůst u tradičních jídel

Jak již bylo napsáno, největší nárůst cen byl zaznamenán u řízku a smažáku. Nejméně zdražil salát Caesar. Cena se také příliš nepohnula u rizota. Vladimír Sirotek, ředitel rozvoje produktu a služeb ve společnosti Dotykačka, také hovořil o změně sklady jídel, jež se prodávají. Mnohem méně se prodávají steaky, guláš nebo palačinky. Tržby restauratérům se nejvíce zvýšily v případě burgerů a právě zmíněného salátu Caesar. Hospody zřejmě budou muset změnit koncept, nic jiného jim nezbude.

BurgerFoto: Pixabay

Roli hraje i rozvoz

Tržby nejprodávanějších obědových jídel jdou nahoru rychleji, než je tomu u večerních pokrmů. Na vině jsou i zákazníci upřednostňující rozvoz jídel. Co se týká průměrné ceny obědů, ta činí 148 korun, za jídlo k večeři dáte v průměru 176 korun. Počítat je určitě třeba s tím, že lidé půjdou na jídlo méně. Ostatně na dovolené si chcete užít také jiných plavených atrakcí.

Zdroje info: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/gastro-podniky-jidlo-rizek-gulas-salat-ceny-koncept.A220712_155405_ekonomika_vebe

https://www.socr.cz/zpravodajstvi/rizek-zdrazil-o-tretinu-smazak-stoji-uz-158-korun-data-ukazuji-rust-cen-v-hospodach 

Náhledové foto: Pixabay

Radek Štěpán

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.