Ještě rostou, vydejte na ryzce. Na kmíně chutnají skvěle a příprava je jednoduchá
Milujete houby a jídla z nich? Jasně, aby ne, mnohá stojí opravdu za to. Právě z toho důvodu byste se ještě měli zvednout a vyrazit na výlet právě do lesa. Minimálně v nižších polohách ještě najdete houby, které lze bez větších problémů sbírat. Třeba takové ryzce. Jak ryzec obecný, tak i smrkový rozhodně stojí za to. Připravíte si ho jednoduše na másle a na kmíně. Pokud nevíte, jak na to, jste na správném místě. My podrobně popíšeme, jak ryzce poznat a jak si ho následně usmažit.
Kde vyrazit na ryzce?
Jasně, do lesa. Je úplně jedno, zdali se jedná o smrkový nebo listnatý porost. Ve smrkovém se nacházejí ryzci smrkoví, kteří mají oranžovo zelenou barvu. Ryzec pravý je na rozdíl od smrkového sytě oranžový. Oba dva druhy jsou ale jedné a nabízejí naprosto unikátní chuť, která stojí zato.
Ryzec smrkový: Foto Radek Štěpán
Poznáte je podle oranžového mléka
Jednak jsou tyto houby charakteristické svým tvarem podobně jako jiné druhy ryzců. Mladé plodnic e jsou typické krásným kružnicovitým tvarem klobouku, ve stáří už je silně klenutý. Jinak mají často dutou třeň, ze které podobně jako z ostatních částí ryzce vytéká tolik typické oranžové mléko. Barví poměrně silně, ruce si budete muset důkladně umýt. To je ale malá oběť v porovnání s chutí těchto hub.
Ryzce smrkové a pravé: Foto Radek Štěpán
Jak na ryzce na másle a kmíně
Velmi jednoduše. V první řadě si dokonale tyto houby očistíme. Použijeme pouze klobouky. Jestliže máme větší plodnice, klobouk si klidně můžeme rozdělit na čtvrtiny i menší kousky. Takto připravené ryzce posypeme solí a kmínem. Následně je už dáme na rozpálenou pánev, v níž jsme si dokonale rozpustili máslo. Po jedné straně je několik minut smažíme a před obrátkou je ještě posolíme a posypeme kmínem.Podáváme s čerstvým chlebem. Jde o skutečnou delikatesu. Jen musíte myslet na to, že ryzce dokonale barví. Poznáte to i na toaletě, když vaše moč bude částečně oranžová.
Ryzce na másle a kmíně: Foto Radek Štěpán
Zdroje info: Autor, https://www.nasezahrada.com/ryzec-pravy-a-smrkovy-zbytecne-opomijena-houba-skvela-na-kminu/
Smažení ryzců na másle a kmíně: Náhledové foto Radek Štěpán
Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.