Je libo točenou zmrzlinu? Ne, děkuji, ale nestojím o zdravotní potíže

K horkým letním dnům patří neodmyslitelně kornout se zmrzlinou, ať už točenou, nebo kopečkovou. Dokáže totiž příjemně ochladit a také potěšit chuťové buňky. Máte raději vanilkovou, čokoládovou či pistáciovou? Nebo s oblibou zkoušíte nové příchutě? Zejména kopečková zmrzlina jich nabízí hodně druhů. Od jisté doby si zásadně nedávám točenou zmrzlinu. Co mě k tomu přimělo?

Jednu velkou porci, prosím

Během letních dnů na ulicích ve městech či turisticky atraktivních místech potkáte hodně lidí různého věku, jak si pochutnávají na zmrzlině v oplatkovém kornoutu. Je totiž jedním ze způsobů, jak se v tropickém dni trochu zchladit. Sice lízání zmrzliny proti horku pomůže jen na chvíli, ale i to stojí za to, aby člověk obětoval okolo 35 Kč za malou porci. Kromě toho je prodej zmrzliny docela zajímavým způsobem výdělku, protože se prakticky nemůže stát, abyste neměli zákazníky.

Víte, jak se točená zmrzlina vyrábí?

Existují kompletní práškové zmrzlinové směsi, jež se rozmixují ve vodě. Základem směsi bývá sušené mléko, nezřídka odstředěné, emulgátory, zahušťovadla a aroma. Za použití speciálního stroje se tato směs zamíchá, našlehá a zmrazí přibližně na teplotu minus 8 °C. Pak je připravená k prodeji. Při přípravě točené zmrzliny velmi záleží na obsluze.

Není totiž vůbec žádným problémem zmrzlinovou směs kontaminovat nežádoucími mikroorganismy, nejčastěji bakteriemi Escherichia coli, enterokoky, koliformními bakteriemi. Úplně postačí špatně umytá nádoba, nedodržení výrobního postupu nebo nedostatečná hygiena obsluhy apod. A protože se pochopitelně šetří materiálem, tak bývá velmi častou praxí prodejců, že se nespotřebovaná zmrzlina vrací na druhý den do stroje podle hesla „ani kapka nazmar“. Tím může docházet ke kontaminaci zárodky nemocí.

Foto: Pixabay

To bychom pak nemohli jíst nic

Je mezi námi spousta spokojených konzumentů točené zmrzliny, kteří si jí v létě užívají bez toho, aby zažili nepříjemné zdravotní potíže. Já mám ale s točenou zmrzlinou jinou zkušenost. Bylo to o letních prázdninách před devíti lety v nejmenované české turistické destinaci, kde jsem svému dítěti koupila jednu porci malé točené zmrzliny. Byla jahodovo-vanilková. Na druhý den dopoledne se u dítka objevila horečka a střevní problémy. Naštěstí to bylo už na konci našeho pobytu, kdy jsme se balili na cestu domů. Z příznaků se vyklubalo onemocnění salmonelózou. Jiný zdroj nákazy než zmrzlina nepřipadal v úvahu, protože jsme si sami na dovolené vařili a nikdo jiný potíže neměl. Takže za mě – točená zmrzlina už v žádné případě. A toto pravidlo důsledně dodržuji.

Někdo může říct, to bychom pak nemohli jíst nic. Na druhou stranu, proč jít zdravotním potížím naproti? Zejména tehdy, kdy je podle hygieniků spousta prodejců zmrzliny na štíru s dodržováním čistoty a hygienických pravidel? Při jimi prováděné kontrole prodejců zmrzliny v Praze v loni v květnu byl zjištěn nadlimitní obsah bakterií i více než poloviny vzorků, kvůli kterým studená pochoutka nevyhověla hygienickým předpisům. A nedělejme si iluze, že se to v letošním roce výrazně zlepšilo.

Zdroj: autorský článek, https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/514778-misto-dobroty-plno-bakterii-kontrolou-v-praze-neprosla-vice-nez-pulka-zmrzlin

Náhledové foto: Pixabay

U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.