Japonsko všemi smysly – naučte se, jak na křupavou tempuru se vším všudy (i když původně pochází úplně odjinud)
Jak na křupavou tempuru : Slovem tempura se označuje jak křupavé těstíčko, tak pokrm samotný. Tempuru přivedli k dokonalosti Japonci, původ má však v Evropě a to konkrétně v Portugalsku. Zde se do tohoto křupavého nadýchaného těstíčka namáčely kousky zeleniny v postních dnech.
Co je tempura?
Připravit tempuru je velmi jednoduché. Ta základní se skládá jen z mouky a vody, pro větší nadýchanost se někdy přidává vejce nebo prášek do pečiva či jedlá soda. Mouka může být pšeničná hladká, rýžová nebo kombinace obou, případně s přídavkem škrobu. Těsto se před smažením většinou nijak nedochucuje, ani solí.
Tajemství křupavosti
- Voda na přípravu tempury musí být ledová, předem ji proto zchlaďte kousky ledu. Případně těstíčko ještě krátce vychlaďte v lednici.
- Těsto jen krátce zamíchejte, dlouhé míchání by uvolnilo lepek a těstíčko by bylo spíše gumové. Drobné hrudky mouky jsou žádoucí.
- Olej na smažení hodně rozpalte (175-180 °C), při málo rozpáleném by nasákly hodně tuku a nebyly by tak křupavé. Z toho důvodu nakrájejte suroviny na malé kousky, aby se při rychlém smažení stihly propéct. Použít můžete jakýkoli olej vhodný na smažení, původně se ovšem používal olej sezamový. Smažte krátce, asi 4-5 minut dozlatova a celou dobu kousky hlídejte, tempura se ráda připaluje.
Foto: Pixabay
- Tempura musí mít správnou konzistenci, příliš velká vrstva těsta by se nepropekla a uvnitř by byl obal kašovitý. Hustší těsto (asi jako vysokoprocentní smetana) použijte na obalení mořských plodů a tučnějších ryb, řidší pak na zeleninu, jemné ryby a měkkýše.
- Před namočením jednotlivé kousky lehce obalte v mouce. Tempura lépe přilne a nebude v oleji odpadávat.
- Tempuru podávejte čerstvou, jen krátce odsátou na papírové utěrce. Delším stáním obal změkne a nebude křupat.
Jednoduchá tempura
Rozšlehejte 1 vejce a 1 hrnek ledové vody. Rychle vmíchejte 1 hrnek mouky. Ihned namáčejte kousky a smažte.
Co je to tempura
Tempura je japonské jídlo, které se skládá z kousků mořských plodů, zeleniny nebo jiných potravin, které jsou obaleny v těstíčku a smaženy v oleji. Těstíčko se obvykle připravuje z mouky, vody a vajec, a často se přidávají různé koření a bylinky, jako je zázvor a zelená cibule. Tempura se podává s omáčkou na bázi sójové omáčky, která může obsahovat různé přísady, jako je daikon (ředkev), zázvor, mořské řasy a tuňákové vločky. Tento pokrm je oblíbený jak v Japonsku, tak i v zahraničí, a je často součástí japonského menu v restauracích.
Zdroje: https://www.apetitonline.cz/recept/tempura, https://kuchynelidlu.cz/clanek/tempura, https://www.toprecepty.cz/clanky/4381-jak-pripravit-krupavou-tempuru-k-obalovani-masa-i-zeleniny-japonske-testicko-vyzaduje-svizne-ruce-a-ledovou-vodu-pak-je-perfektni/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.