Jak udělat trdelník doma bez speciální formy – stačí vám k tomu starý časopis

Trdelník nebo nesprávně trdlo (trdlo je ve skutečnosti válec, na kterém se trdelník peče) je běžnou součástí jarmarků, poutí či jiných slavností. Vůně při pečení této sladké dobroty se šíří do všech stran, no řekněte, kdo by odolal? Trdelník však nebývá zrovna nejlevnější a někteří prodejci opravdu nevědí, co si za něj říct. Pro milovníky trdelníků je tu ale dobrá zpráva, lze jej poměrně snadno připravit i doma.

Že nevíte, co to je?

To je opravdu k nevíře! Ale pokud jste se s ním ještě nepotkali, tak vězte, že trdelník je sladké duté pečivo namotané na válci (původně bukovém, nyní i kovovém) upečené do zlatohněda a obalené v cukru se skořicí. Ten pravý se peče nad dohořívajícími uhlíky dřevěného uhlí, které dříve zbývaly po rožnění masa. Má tvar velké kremrole bez náplně, i když v posledních letech se začal prodávat i naplněný zmrzlinou. Původně pochází zřejmě z Rumunska, konkrétně ze Sedmihradska, postupně ale zdomácněl v mnoha zemích.

Jak upéct trdelník bez formy? Stačí starý časopis

Těsto na trdelník není složité, problém nastává, na čem ho upéct. Mnohé návody uvádějí obyčejné kremrolové trubičky a nebo sklenice na zavařování. Důmyslnější a bližší originální formě je vychytávka s časopisem a alobalem.

Foto: Pixabay

Na těsto potřebujete:

  • 500 g polohrubé mouky + na poprášení pracovní plochy
  • 150 ml vlažného mléka
  • 5 lžic rozpuštěného a zchladlého másla
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžičku soli
  • olej na potření

Na obalení:

  • 3 ks sáčků skořicového cukru nebo 5 lžic krupicového cukru + 1 lžička skořice
  • 1 šálek strouhaných vlašských ořechů, mandlí nebo kokosu (nemusí být))

Dále si připravte:

  • 5 starých časopisů
  • tenký provázek
  • silnější alobal
  • vyšší plech

Postup:

  1. V míse smíchejte suché ingredience na těsto, přidejte tekuté ingredience a žloutky. Vypracujte těsto, lepí-li se příliš, přidávejte po troškách mouku.
  2. Těsto nechte vykynout, až zdvojnásobí objem.
  3. Mezi kynutím si připravte formy. Časopisy stočte do ruliček a zajistěte je provázkem. Pak je celé obalte v alobalu, konce zahněte dovnitř.
  4. Z těsta vyválejte obdélníkovou placku vysokou 2-3 mm. Rozkrájejte ji podélně na 15 pásků širokých 10-15 mm.
  5. Ruličky potřete olejem a namotejte na každou s odstupem 3 pásky. Pruhy se překrývají jako u kremrolí.
  6. Troubu předehřejte na 180-200 °C.
  7. Bílky prošlehejte v misce a trdelníky jimi potřete. Obalte je ve směsi cukru a ořechů nebo jen ve skořicovém cukru. Pravé trdelníky se ovšem během pečení potírají oslazeným mlékem, aby byly opravdu červenohnědé a obalují se až po upečení ještě horké.
  8. Ruličky s trdelníky položte přes vyšší plech tak, aby přečnívaly a nedotýkaly se dna.
  9. Upečte je dohněda, ruličky můžete jednou obrátit.
  10. Horké trdelníky opatrně stáhněte z formy a dobrou chuť!

 

Zdroje: https://fresh.iprima.cz/recepty/domaci-trdelnik-vyzkousejte-recept-na-oblibenou-dobrotu, https://www.babiccinavolba.cz/recepty/domaci-trdelnik/#null, https://cs.wikipedia.org/wiki/Trdeln%C3%ADk

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.