Jak se projíst Istanbulem? Musíte vědět, kam se vydat
V Istanbulu se spojují zvyklosti a chutě hned dvou kontinentů, a není tedy lehké se ve vzniklém mišmaši vyznat. Nechte si tedy poradit, kam zajít, abyste z turecké gastronomie nebyli zklamaní.
Istanbul je městem pouličních prodejců jídla! Najdete je na každém rohu a pro místní je zcela běžné objednávat si snídaně, obědy nebo jen odpolední kávu a zákusek právě tady. Turečtí prodavači zvládnou připravit bagetu za pár vteřin a stejně zruční jsou při manipulaci s pověstnou tureckou zmrzlinou. Nepotěšíte tedy jen žaludek, ale i oči.
Za rybami na Galatský most
Tohle ocelové monstrum, tyčící se nad Zlatým rohem, prostě nemůžete přehlédnout. Je odtud báječný výhled po okolí, tedy pokud se dokážete prodrat davy rybářů, kteří obsadili doslova každý jeho centimetr. Ostatně, své úlovky nenosí daleko. Pod Galatským mostem najdete množství báječných rybích restaurací. Stačí si vybrat, na co máte chuť. Snad jen tradiční šťávě z tuřínu a mrkve, kterou dostanete k rybám často zdarma, se raději vyhněte, bývá totiž opravdu kyselá.
Prodavače turecké zmrzliny nepřehlédnete
Nerozteče se ani v největším vedru a zmrzlináři s ní umí hotové divy. Taková je turecká zmrzlina, již zmrzlináři vytahují z výrobníků v obrovských chuchvalcích a do kornoutu ji doslova nalévají. Chutná jinak, než ta česká nebo italská, ale za vyzkoušení rozhodně stojí.
Simit, güvec a další speciality
Zajímá vás, co si obyčejný Turek dává k snídani? No přece simit – křupavé chlebové kroužky se sezamovou posypkou. Doplnit to můžete šálkem turecké kávy nebo čaje. Oba jsou však poměrně hořké, takže neodmítejte prodavače, který vám nabízí cukr nebo lahodný locüm (byť za ten bývá menší příplatek). Güvec (dušené maso v omáčce) je zase perfektní na oběd, stejně jako typické dušené slávky, zakáplé jen trochou citronové šťávy. A dezert? Tady jednoznačně vítězí baklava.
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.