Jak se projíst Dalmácií: jak chutnají ty nejvyhlášenější chorvatské speciality?
Jak se projíst Dalmácií: pokud se chystáte do Chorvatska, neměli byste si do svého itineráře psát jen seznam památek. Naopak – přibýt by tam měly i gurmánské tipy. Máme pro vás zajímavé informace o gastronomických specialitách v Dalmácii a Chorvatsku obecně.
Čerstvé mořské plody jsou klasikou
Jelikož se jedná o přímořskou oblast, mořské plody jsou základem dalmatské kuchyně. Čerstvé ryby a korýši, jako jsou chobotnice a mušle, se často grilují nebo podávají v tradičních pokrmech, jako je brodetto (rybí guláš) nebo crni rižot (černé rizoto).
Pasticada pro milovníky hovězího
Tento tradiční pokrm z Dalmácie se vyrábí z hovězího masa, které se pomalu vaří v bohaté omáčce z červeného vína, česneku a sušených švestek. Často se podává s noky nebo domácími nudlemi.
Strukli potěší milovníky sýrů
Tento tradiční pokrm ze Záhřebu, hlavního města Chorvatska, se vyrábí z měkkého sýra podobného ricottě zabaleného do lehkého, vločkovitého těsta. Lze ho podávat na sladko i na slano, s různými náplněmi, jako je marmeláda, med nebo sýr a špenát.
Pažský sýr vám zachutná
Tento výrazný sýr z ovčího mléka pochází z ostrova Pag a je známý svou štiplavou, slanou chutí. Často se podává jako v podobě posypu na těstoviny nebo grilovaná masa nebo jako svačina s místním vínem.
Foto: Pixabay
Peka se připravuje v peci
Peka je tradiční chorvatské jídlo, které se připravuje v peci. Většinou se do něj dává maso nebo ryby společně se zeleninou. Příprava peky je jednoduchá a zvládnete ji i doma.
Příprava masa a zeleniny je opravdu snadná. Stačí je jen nakrájet na přibližně stejně velké kousky a osolit. Následně se pokrm okoření. Pokud chcete vsadit na tradiční chorvatské koření, pak si připravte papriku, česnek, rozmarýn a majoránku. Je to specifická směs, která vytváří typickou chuť chorvatských jídel.
Poté je třeba pec nebo troubu rozehřát na vysokou teplotu a poté se do ní vložit kámen nebo cihly, aby se zajistilo rovnoměrné teplo. Jednotlivé suroviny se pak na tuto podložku položí a pečou se pod pokličkou, až dokud není vše hotové. Peka se podává horká a často se k ní podává čerstvý chléb nebo jiné pečivo. Recept může být samozřejmě velmi variabilní v závislosti na regionu a tradici.
To je jen několik příkladů lahodné a rozmanité kuchyně, kterou si můžete vychutnat během dovolené v Dalmácii a Chorvatsku. Ať už dáváte přednost čerstvým mořským plodům, vydatným masitým pokrmům nebo sladkým dobrotám, určitě najdete něco, co uspokojí vaše chuťové buňky.
Zdroj: https://croatia.hr/cs-cz/strava-a-napoje/peka, https://www.chorvatsko24.com/cs/gastronomie/hlavni-jidla/jehneci-maso-pod-pekou/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.