Jak připravit nejlepší řízek všech dob – pomůže kapka hořčice nebo lžíce kefíru
Jak připravit nejlepší řízek všech dob – pomůže kapka hořčice nebo lžíce kefíru. Aby nebyl řízek ve vaší domácnosti jen tak obyčejným jídlem, zkuste mu dodat punc nevšednosti. Je to jednodušší, než to na první pohled vypadá.
Kefír či jogurt patří mezi stálice
Mléčné zakysané výrobky se na naložení masa hodí skvěle. Maso tak zkřehne, vynikne jeho chuť a zachová si při smažení šťávu. Můžete marinovat pouze v kefíru či zakysané smetaně, případně přidat i sůl, česnek či například rozmarýn. Ideální je nechat takto maso uležet v chladu přes noc, v časové tísni alespoň 30 minut. Takto lze připravit i velmi chutné a šťavnaté řízky z kuřecího či krůtího masa.
Foto: Pixabay
Hořčice je nedoceněný produkt
Dalším kyselým prvkem, který je na nakládání masa skvělý, je docela obyčejná hořčice. Zde můžete zvolit několik přístupů. Jedním z nich je nechat maso marinovat v samotné hořčici, případně v kombinaci se zakysanou smetanou či kefírem. Masu ale velmi prospěje i to, když ji přidáte do trojobalu, konkrétně do vajíčka. Takto můžete naložit například i játra. Kyselým přídavkem odstraníte specifickou pachuť, která není každému příjemná.
Ale věděli jste, že tyto oblíbená kuchyňská ingredience je také nevšedním kosmetickým přípravkem? Udělejte si hýčkající pleťovou masku, zjemněte vlasy hořčicí místo klasického kondicionéru, případně uvolněte svaly horkou vanou se 2 lžícemi této zlatavé přísady. A hořčice také funguje i jako výtečný odstraňovač skvrn a přírodní bělidlo v jednom. Mít doma tubu téhle užitečné ingredience se proto rozhodně vyplatí.
Zdroj: https://feedit.cz/2023/02/09/cesi-i-slovaci-radi-hresi-smazenym-obedovemu-menu-dominuji-tradicni-jidla-smazak-porazi-i-svickovou/, https://www.instructables.com/9-Surprising-Uses-For-Mustard-that-dont-involve-/, https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-pripravit-rizky-aby-byly-mekke-a-stavnate-rady-a-tipy/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.