Jak připravit bublaninu, aby se ovoce nepropadlo a těsto nebylo rozmáčené. Pomůže papírová utěrka i střídmost při přidávání ovoce

Bublanina je v létě často skloňované slovo. Tento moučník se dá totiž udělat s jakýmkoliv ovocem, většina moderních receptů je rychlá a na chalupě ji upečete klidně v remosce. Je také nadýchaná a lehká, jak má správný letní zákusek být. Receptů je mnoho, naše babičky ji pekly většinou z kynutého těsta a asi je pravda, že klasickou chuť nic nepřekoná. Pokud si ale na kynuté těsto netroufáte nebo nemáte tolik času, z jiného těsta bude také výborná.

Trik s ovocem

Mnoho hospodyněk je nešťastných, že jim během pečení ovoce spadne ke dnu. Bublanina se špatně porcuje a není tak vzhledná. Tomuto zabráníte jednoduše:

  1. Ovoce po umytí nechte oschnout na papírové utěrce.
  1. Před vložením na těsto je obalte v mouce. Je jedno, jestli v hladké nebo hrubé, volte tu, kterou dáváte do těsta.

Kolik ovoce?

Když je ho málo, bublanina je suchá a mdlá, když moc, těsto je mokré a moučník se rozpadá. Obecně na kynutou bublaninu s drobenkou stačí 3 hrnky ovoce, bez drobenky 2 hrnky. Větší ovoce pokrájejte na menší kousky.

Foto: Pixabay

S drobenkou nebo bez?

Většina lidí drobenku miluje, je to křupavý element na jinak vláčné buchtě, dá se ozvláštnit mandlemi, ořechy, kokosem, skořicí či udělat zdravější s ovesnými vločkami. Ne na každé těsto se hodí, ale pokud ano, neváhejte a bublaninu drobenkou posypte. Kromě křupavé krusty také vsákne část šťávy z ovoce a těsto nebude příliš mokré.

Klasická kynutá bublanina

Pokud máte trochu času, neváhejte. Není to žádná věda a v létě těsto rychle kyne.

Ingredience

Na těsto:

  • 330 g polohrubé mouky
  • 330 ml mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g tuku
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí
  • 1 malá lžička soli
  • 1 vanilkový cukr nebo pár kapek esence
  • špetka citrónové kůry
  • špetka muškátového květu

Na drobenku:

  • 140 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na ovocnou náplň:

  • 3 hrnky drobného ovoce nebo na kousky
  • cukr
  • skořice

Postup:

  1. Mouku prosejte do mísy, přidejte další suché ingredience a směs promíchejte.
  2. Do části vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a mouky, dobře rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpusťte tuk. Směs musí být ve finále vlažná.
  3. Do důlku v mouce vložte žloutek, pomalým pramínkem přilévejte kvásek a vtírejte ho do žloutku, pak přilijte mléko s tukem a vypracujte těsto.
  4. Nechte je vykynout, trvá to asi půl hodiny.
  5. Mezitím připravte drobenku a ovoce.
  6. Vykynuté těsto rozprostřete na vymazaný plech a poklaďte hustě ovocem. Kyselé pocukrujte. Podle druhu posypte skořicí (švestky, třešně, blumy, rebarbora).
  7. Zasypte drobenkou a nechte ještě 15 minut kynout.
  8. Pak plech vložte do vyhřáté trouby na 165-175 °C a pečte, až okraje těsta a drobenka zezlátnou.
  9. Hotovou bublaninu nechte vychladnout, lehce pocukrujte a podávejte.

 

Zdroje: https://www.vareni.cz/recepty/hrnickova-bublanina-s-ovocem/, https://www.toprecepty.cz/recept/60699-kynuta-bublanina/, Kuchařka naší vesnice

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.