Jak připravit bublaninu, aby se ovoce nepropadlo a těsto nebylo rozmáčené. Pomůže papírová utěrka i střídmost při přidávání ovoce
Bublanina je v létě často skloňované slovo. Tento moučník se dá totiž udělat s jakýmkoliv ovocem, většina moderních receptů je rychlá a na chalupě ji upečete klidně v remosce. Je také nadýchaná a lehká, jak má správný letní zákusek být. Receptů je mnoho, naše babičky ji pekly většinou z kynutého těsta a asi je pravda, že klasickou chuť nic nepřekoná. Pokud si ale na kynuté těsto netroufáte nebo nemáte tolik času, z jiného těsta bude také výborná.
Trik s ovocem
Mnoho hospodyněk je nešťastných, že jim během pečení ovoce spadne ke dnu. Bublanina se špatně porcuje a není tak vzhledná. Tomuto zabráníte jednoduše:
- Ovoce po umytí nechte oschnout na papírové utěrce.
- Před vložením na těsto je obalte v mouce. Je jedno, jestli v hladké nebo hrubé, volte tu, kterou dáváte do těsta.
Kolik ovoce?
Když je ho málo, bublanina je suchá a mdlá, když moc, těsto je mokré a moučník se rozpadá. Obecně na kynutou bublaninu s drobenkou stačí 3 hrnky ovoce, bez drobenky 2 hrnky. Větší ovoce pokrájejte na menší kousky.
Foto: Pixabay
S drobenkou nebo bez?
Většina lidí drobenku miluje, je to křupavý element na jinak vláčné buchtě, dá se ozvláštnit mandlemi, ořechy, kokosem, skořicí či udělat zdravější s ovesnými vločkami. Ne na každé těsto se hodí, ale pokud ano, neváhejte a bublaninu drobenkou posypte. Kromě křupavé krusty také vsákne část šťávy z ovoce a těsto nebude příliš mokré.
Klasická kynutá bublanina
Pokud máte trochu času, neváhejte. Není to žádná věda a v létě těsto rychle kyne.
Ingredience
Na těsto:
- 330 g polohrubé mouky
- 330 ml mléka
- 50 g cukru krupice
- 50 g tuku
- 1 žloutek
- 20 g droždí
- 1 malá lžička soli
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek esence
- špetka citrónové kůry
- špetka muškátového květu
Na drobenku:
- 140 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Na ovocnou náplň:
- 3 hrnky drobného ovoce nebo na kousky
- cukr
- skořice
Postup:
- Mouku prosejte do mísy, přidejte další suché ingredience a směs promíchejte.
- Do části vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a mouky, dobře rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpusťte tuk. Směs musí být ve finále vlažná.
- Do důlku v mouce vložte žloutek, pomalým pramínkem přilévejte kvásek a vtírejte ho do žloutku, pak přilijte mléko s tukem a vypracujte těsto.
- Nechte je vykynout, trvá to asi půl hodiny.
- Mezitím připravte drobenku a ovoce.
- Vykynuté těsto rozprostřete na vymazaný plech a poklaďte hustě ovocem. Kyselé pocukrujte. Podle druhu posypte skořicí (švestky, třešně, blumy, rebarbora).
- Zasypte drobenkou a nechte ještě 15 minut kynout.
- Pak plech vložte do vyhřáté trouby na 165-175 °C a pečte, až okraje těsta a drobenka zezlátnou.
- Hotovou bublaninu nechte vychladnout, lehce pocukrujte a podávejte.
Zdroje: https://www.vareni.cz/recepty/hrnickova-bublanina-s-ovocem/, https://www.toprecepty.cz/recept/60699-kynuta-bublanina/, Kuchařka naší vesnice
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.