Jak připravit bombardino tak, aby chutnalo jako z italské sjezdovky
Letošním vánočním trhům na mnoha místech ČR doslova kraloval italský alkoholický nápoj bombardino. Kde se vlastně vzal a jak si ho připravit doma? Není to vůbec těžké a díky našim tipům bude opravdu věrný svému názvu.
Bombardino je nápoj italského původu, který asi nejčastěji budete znát z italských sjezdovek, kde se podává na zahřátí vymrzlým lyžařům. Vznikl prý v jedné z horských chat v Lombardii, kde ho barman připravil pro návštěvníky a jeden z nich vykřikl: „Je to bomba“. Odtud název Bombardino, což je v italštině malá bomba.
Jak si připravit bombardino doma
Kdo nejezdí lyžovat do Itálie, nemusí smutnit, tento skvělý horký nápoj si snadno připravíte i doma. V zásadě potřebujete jen 4 ingredience: vaječný likér, whisky, brandy nebo rum, mléko a šlehanou smetanu. Původně byl nápoj namíchán ze sladké omáčky(pudinku) Zabaglione, podávané v Itálii jako dezert. Ten je vyroben ze žloutků, cukru a dezertního vína. Nynější podoba Bombardina je však nejčastěji z vaječného likéru jako je třeba Advocaat nebo třeba z našeho vaječného koňaku. A právě tu vás dnes naučíme.
Na 4 porce si připravte:
- vaječný likér 400 ml
- brandy 160 ml
- mléko 160 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- mletá skořice nebo kakao nebo strouhaná čokoláda na posypání (nemusí být)
Jak připravit bombardino tak, aby chutnalo jako z italské sjezdovky Foto: Pixabay
Postup:
- Smetanu ušlehejte do tuha. Aby se to povedlo, zvolte co nejtučnější.
- Likér, brandy a mléko opatrně zahřejte (nesmí překročit teplotu 80 °C)
- Nápoj rozdělte do skleněných hrníčků nebo varných skleniček, ozdobte bohatou porcí ušlehané smetany, případně posypejte kakaem či skořicí nebo strouhanou čokoládou.
- Teplota podávaného nápoje by měla být asi 45 °C.
Šikovné tipy pro servírování bombardina
Bombardino lze podávat i ve větších panácích, rozhodně ho ale nalévejte do skla. Byla by škoda si při pití zároveň vedle lahodné chuti neužít i jeho nádhernou žlutou barvu.
Co jste nevěděli o bombardinu
Bombardino můžete připravit místo mléka s kávou. Říká se mu pak Calimero, mléko nahradíte espressem, kterého klidně přilijte i víc, podle chuti.
Pokud Vám nápoj zachutnal, nemusíte se ho vzdát ani v létě, dopřejte si místo horkého nápoje studenou verzi s ledovou kávou, zmrzlinou nebo jen s ledem. Šlehaná smetana je i zde nezbytná na zjemnění alkoholu.
Zdroj: https://www.nejlepsidrinky.cz/rubriky/michane-drinky/recept-na-domaci-bombardino-slozeni-a-priprava_982.html, https://www.toprecepty.cz/recept/25601-bombardino/
Jak připravit bombardino tak, aby chutnalo jako z italské sjezdovky Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.