Jak poznat kvalitní česnek v obchodech a na tržištích – nesáhněte vedle
Jak poznat kvalitní česnek v obchodech a na tržištích – nesáhněte vedle . Bez česneku se žádná kuchyně neobejde. Je součástí mnoha jídel a některé pokrmy si bez jeho vůně a štiplavé chuti ani nedokážeme představit. V české kuchyni si rozumí hlavně s bramborami, například taková bramboračka nebo bramboráky, česnekové brambory a podobně. Ale ani maso nezůstává pozadu: králík nebo jehněčí na česneku je v naší kuchyni od pradávna. A oukrop neboli česnečka byla odjakživa jedním z pilířů kuchyně chudých, zrovna tak jako topinky s česnekem.
Dražší je vlastně levnější
Ano, je to tak. Český česnek se totiž od těch zahraničních liší intenzitou vůně i chuti, je mnohem štiplavější a voňavější, protože obsahuje více silic. Takový španělský, neřkuli čínský je jen slabým odvárkem českého česneku. Náš česnek vyjde sice při nákupu dráž, stačí ho použít méně a tak ve finále ušetříme.
Kde ho nakoupíme
Dříve býval česnek součástí každé zahrádky, dnes už ho mnoho lidí nepěstuje. Chceme-li mít jistotu, že nakoupíme opravdu český česnek, je nejlépe zajít na trhy nebo do farmářského obchodu či přímo k pěstiteli. V současné době bývá také běžný samosběr, česnek tak vyjde levněji. Pokud nakupujeme v obchodě, hledáme nejdříve popisky s označením původu. I potom ale buďme ostražití, někteří prodejci vydávají španělský česnek za český.
Foto: Pixabay
Jak poznáme kvalitní český česnek
V Česku se pěstuje převážně paličák, který má specifický, nepravidelný tvar hlavičky. Stroužky jsou velké, uspořádané kolem silného stvolu, v palici jich bývá 5-8, oproti zahraničnímu, který může mít až 25 malých stroužků bez stvolu. Paličák má také silné, pevné slupky, kterých je několik vrstev. Při přičichnutí na nás zaútočí ostrá vůně i u neoloupaného kusu. Barva je bílá až fialová. Čínský česnek má hlavičku pravidelnou, jeden stroužek jako druhý a je čistě bílý. Paličky se mnohdy rozpadají pod rukama.
Když už jsme se dobrali k českému česneku, zkontrolujeme ještě kvalitu. Musí vonět česnekem, ne plísní nebo zatuchlinou. Prohlédneme také oříznuté kořeny, zda tam není plíseň patrná. Stroužky musí být hladké a tvrdé, bez známek poškození nebo vysychání.
Jak česnek uskladnit
Nakoupíme-li větší množství česneku do zásoby, musíme ho správně uložit, aby dlouho vydržel v kondici. Na trhu ho často mívají spletený v copu nebo věnci. Ten doma zavěsíme buď v nepříliš suché a teplé místnosti nebo ve spíži. Přineseme-li si jen jednotlivé hlavičky, dáme je do síťky a rovněž pověsíme nebo je vložíme do papírové krabice s dírkami. Česnek potřebuje vzduch a nesnáší vlhko. Pak ho napadají plísně a hniloba. Na příliš suchém místě naopak stroužky brzy vysychají. Škodí mu také mráz, po přemrznutí takzvaně „vyšeptá“, scvrkne se a vevnitř stroužku zůstane jen tmavá hmota bez vůně. Je rovněž vhodné mít česnek pokud možno v tmavém koutě, aby nezačal brzy klíčit. Tak vydrží až do jara.
Zdroje: https://www.ireceptar.cz/zahrada/cesky-cesnek-30000711.html, https://www.kupi.cz/magazin/clanek/10808-cesky-vs-cinsky-cesnek-jak-je-mezi-sebou-rozeznat, https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-skladovat-cesnek/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.