Jak na novoroční čočku a proč si ji vlastně dopřát
Jak na novoroční čočku: Tradice jídel z čočky na Nový rok je poměrně dlouhá. A její dodržování je možná v dnešní době mnohem důležitější, než kdy dřív. Podle tradice totiž dokáže do domácnosti přivolat peníze.
Drobná čočka totiž vypadá jako množství malých mincí, takže by je měla jednoduše přivolat i k vám.
Novoroční čočková polévka
Ingredience:
- 250 g hnědé čočky
- ½ kg uzených žebírek
- 1 dobrá klobáska (šunková nebo pikantní, dle chuti)
- 1 mrkev
- ¼ malého celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- bobkový list, nové koření a celý pepř
- 1 lžička másla
- majoránka, sůl a mletý pepř na dochucení
- 3 stroužky česneku
- petrželka na posypání
Jídlo z čočky konzumované na Nový rok má v příští roce zajistit bohatství Foto: Pixabay
Postup:
- Čočku přebereme, propláchneme a namočíme do vody asi na 4 hodiny.
- Žebírka dáme do hrnce, přidáme celou oloupanou zeleninu, cibuli, bobkový list, celý pepř a nové koření. Zalijeme vodou, zvolna přivedeme k varu a vaříme, až je maso měkké. Pak přecedíme, zeleninu dáme stranou, maso z žebírek obereme.
- Nabobtnalou čočku propláchneme a zalijeme vodou 1 cm pod okraj čočky. Vaříme doměkka asi půl hodiny.
- Polovinu čočky vložíme do vývaru a rozmixujeme ji na jemno. Přidáme druhou polovinu, nakrájenou zeleninu a uzené maso (zeleninu můžeme dát i čerstvou, nahrubo nastrouhanou). Polévku přivedeme k varu a za občasného míchání ji ještě společně povaříme.
- Klobásu nakrájíme na kolečka a na lžičce másla ji opečeme.
- Do povařené polévky přidáme rozemnutou majoránku a dochutíme ji pepřem a solí (opatrně, žebírka jsou slaná). Odstavíme ji a přidáme rozetřený česnek a nasekanou petrželku.
- Na talířích polévku ještě ozdobíme opečenou klobáskou.
Zdroj: https://zeny.iprima.cz/zdravi/5-duvodu-proc-byste-si-meli-dat-na-novy-rok-cocku, https://www.lidovky.cz/domov/novy-rok-cocku-ano-kure-nikdy.A071229_000073_ln_noviny_sko, recept vlastní, https://www.jaktak.cz/jak-na-povery-zvyky-na-novy-rok-co-delat-nedelat-na-novy-rok.html, https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/davate-si-na-novy-rok-cocku-mnoho-cechu-tradici-povazuje-za-poveru-20161230.html
Jídlo z čočky konzumované na Nový rok má v příští roce zajistit bohatství Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.