Jak na novoroční čočku a proč si ji vlastně dopřát

Jak na novoroční čočku: Tradice jídel z čočky na Nový rok je poměrně dlouhá. A její dodržování je možná v dnešní době mnohem důležitější, než kdy dřív. Podle tradice totiž dokáže do domácnosti přivolat peníze.

Drobná čočka totiž vypadá jako množství malých mincí, takže by je měla jednoduše přivolat i k vám.

Novoroční čočková polévka

Ingredience:

  • 250 g hnědé čočky
  • ½ kg uzených žebírek
  • 1 dobrá klobáska (šunková nebo pikantní, dle chuti)
  • 1 mrkev
  • ¼ malého celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • bobkový list, nové koření a celý pepř
  • 1 lžička másla
  • majoránka, sůl a mletý pepř na dochucení
  • 3 stroužky česneku
  • petrželka na posypání

Jídlo z čočky konzumované na Nový rok má v příští roce zajistit bohatství Foto: Pixabay

Postup:

  1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme do vody asi na 4 hodiny.
  2. Žebírka dáme do hrnce, přidáme celou oloupanou zeleninu, cibuli, bobkový list, celý pepř a nové koření. Zalijeme vodou, zvolna přivedeme k varu a vaříme, až je maso měkké. Pak přecedíme, zeleninu dáme stranou, maso z žebírek obereme.
  3. Nabobtnalou čočku propláchneme a zalijeme vodou 1 cm pod okraj čočky. Vaříme doměkka asi půl hodiny.
  4. Polovinu čočky vložíme do vývaru a rozmixujeme ji na jemno. Přidáme druhou polovinu, nakrájenou zeleninu a uzené maso (zeleninu můžeme dát i čerstvou, nahrubo nastrouhanou). Polévku přivedeme k varu a za občasného míchání ji ještě společně povaříme.
  5. Klobásu nakrájíme na kolečka a na lžičce másla ji opečeme.
  6. Do povařené polévky přidáme rozemnutou majoránku a dochutíme ji pepřem a solí (opatrně, žebírka jsou slaná). Odstavíme ji a přidáme rozetřený česnek a nasekanou petrželku.
  7. Na talířích polévku ještě ozdobíme opečenou klobáskou.

 

Zdroj: https://zeny.iprima.cz/zdravi/5-duvodu-proc-byste-si-meli-dat-na-novy-rok-cocku, https://www.lidovky.cz/domov/novy-rok-cocku-ano-kure-nikdy.A071229_000073_ln_noviny_sko, recept vlastní, https://www.jaktak.cz/jak-na-povery-zvyky-na-novy-rok-co-delat-nedelat-na-novy-rok.html, https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/davate-si-na-novy-rok-cocku-mnoho-cechu-tradici-povazuje-za-poveru-20161230.html

Jídlo z čočky konzumované na Nový rok má v příští roce zajistit bohatství Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.