Houby nastartovaly růst. Objevili jsme je i v pražském parku. Meteorologové zveřejnili mapu, kde se houby vyskytují
Teplé počasí, dešťové přeháňky a tudíž dostatek vlhkosti způsobily probouzení hříbků a ostatních chutných hub. Rostou dokonce i v parcích! Meteorologové mapují pravděpodobná místa výskytu hřibů, holubinek, ryzců či lišek.
Houbaři pozor, sezona začíná!
„Spuštění výpočtu záleží nejen na vhodném počasí pro růst hub (optimální teploty, srážky a půdní vlhkost), ale také na reálném výskytu hub v lesích – ten mapují mykologové přímo v terénu. Jakmile jsou tato kritéria ve shodě, výpočet je spuštěn a mapa zveřejněna. Faktický výskyt hub samozřejmě závisí na konkrétní lokalitě a zdejších podmínkách,“ uvedli meteorologové na FB.
Český hydrometeorologický ústav zároveň uvádí, že celorepublikovou mapu výskytu hub je třeba brát s určitou rezervou. Ale přesto díky jejich zkušenosti alespoň už víme, že se oblíbená houbařská místa začala probouzet.
Foto: Darja Brejchová, podborováček z Grébovky
Hříbek jsme objevili v Grébovce na Vinohradech
Původně jsme vyrazili na obhlídku jeskyně Grotta. Příjemnou procházku lemují romantické skály s úzkými chodbičkami a až tajuplnými terasami. Bohužel umělá jeskyně byla z důvodu natáčení televize zrovna uzavřena. Avšak odnesli jsme si jiný, hmotný zážitek. Byl jím podborováček, sice ještě takové miminko, ale známka toho, že houby už vykukují z podhoubí. Skvělá zpráva pro Česko, které je známé coby národ houbařů.
Zapršelo a z lesů se kouří?
Pak nastává ta pravá houbařská sezóna. Ale nic není třeba uspěchat. To, že se z lesů kouří, ještě neznamená les plný hub. Připravte si houbařské nádobíčko a vyčkejte alespoň 5 dnů. I když se názory odborníků ve sbírání hub liší, převažuje názor, že není žádoucí nožičky hub odřezávat nožíkem. Zbytek houby pak v zemi zahnívá a ničí podhoubí pro další růst. Takže spíše opatrným krouživým pohybem nožku vykruťte ze země. Mimochodem právě díky znakům na spodku nohy lze určit přesný druh, což se někdy může hodit.
Nicméně do lesa se nechodí „jen“ na houby, ale také si dopřát nabíjející energii či ticho přerušované štěbetavými zvuky lesa. A jak jste na tom vy, houbaři? Už jste ochutnali letošní smaženici, anebo se můžete pochlubit vlastnoručně nasbíranými houbařskými exponáty?
Náhledové foto: Pixabay
Zdroje: https://www.facebook.com/chmi.cz/posts/837750078373835?ref=embed_post
V Čechách je krásně, tak proč někdy nevyrazit za hranice všedních dnů...?