Houby, které neprávem opomíjíme, a přitom si je nelze splést – ryzec i slizák v kuchyni příjemně překvapí
Houby, které neprávem opomíjíme, a přitom si je nelze splést – ryzec i slizák v kuchyni příjemně překvapí. Češi jsou národem houbařů. Některé fantastické jedlé houby však většina z nás přehlíží kvůli jejich neobvyklému vzhledu, slizké struktuře nebo mírné podobnosti s nejedlými druhy. Ryzec a slizák jsou toho zářným příkladem.
Ryzce: krémová pochoutka do omáček
Ryzec pravý (Lactarius deliciosus), známý svou jemnou krémovou chutí, patří mezi nejchutnější jedlé houby. Všechny ryzce mají jeden charakteristický rys: při poškození vylučují mléčnou tekutinu. V České republice je doloženo více než 80 druhů, přičemž asi deset z nich je jedlých.
Nemusíte je však znát všechny. Nejvíce ceněné jsou ty, které při rozkrojení uvolňují oranžové až načervenalé „mléko“, což značí jedlost a fantastickou chuť.
Foto: Pixabay
Jak na omáčku z ryzců
Díky své textuře se skvěle hodí především do omáček. A jejich příprava vůbec není složitá. Jak na to? Na másle osmahněte nakrájenou cibuli, dokud nezprůsvitní. Přidejte na plátky nakrájené houby Ryzec se solí a trochou pepře a poté je asi 20 minut povařte.
Dochuťte smetanou a v případě potřeby zahustěte kukuřičným škrobem. Můžete dochutit tymiánem, rozmarýnem nebo trochou muškátového oříšku. Tuto omáčku vyzkoušejte na grilovaném mase, těstovinách nebo jen tak s pečivem. Rozhodně vás nadchne. Vynikající jsou i ryzce na kmíně a na másle.
Ryzce na másle: Foto Radek Štěpán
Slizák odrazuje vzhledem a je to škoda
Také slizák mazlavý (Gomphidius glutinosus) je skrytým kulinářským klenotem. Vyskytuje se především v jehličnatých a smíšených lesích a má lepkavý, fialově zbarvený klobouk s výraznou žlutou tření. Díky tomuto jedinečnému vzhledu ho prakticky nelze zaměnit s jinou houbou . A pokud se bojíte jeho slizkého povrchu, věřte, že ho snadno oloupete už v lese (podobně jak třeba klouzky).
Slizák mazlavý: Foto autor Jerzy Opioła https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gomphidius_glutinosus_MS7_(2).jpg
Slizáci se skvěle hodí do polévek a výborné jsou také naložené v octu, kde si zachovají svou strukturu a přitom perfektně absorbují koření přítomné v nálevu. A co je nejlepší – rostou i tam, kde mnoho jiných druhů ne.
Zdroj: https://www.ohoubach.cz/atlas-hub/detail/69/Slizak-mazlavy/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Ryzec_prav%C3%BD
Náhledové foto: Radek Štěpán
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.