Hokkaidó a hokaido, aneb jak odlišit název dýně od známého japonského ostrova
Hokkaidó a hokaido: Rádi se touláte exotickými krajinami, ale čas od času vám nedá spát český pravopis? Pojďme se teď podívat na to, jak neudělat chybu u psaní známého Japonského ostrova.
Pokud si myslíte, že se stačí podívat do příručky a budete mít hned jasno, pak dost možná zjistíte, že to není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá.
Když se řekne Hokkaidó
Podívejme se nejdříve na turisticky atraktivní japonský ostrov. V češtině lze narazit na dva přepisy: Hokkaidó a Hokkaido. Obojí je správně. Pouze si pamatujte, že první varianta patří do rodu středního a nepoužívá se u ní skloňování. Druhá sice patří do téhož rodu, ale skloňuje se podle vzoru město.
Foto: Pixabay
A jak je to dýní? Oficiální název odrůdy zní Hokkaido Orange. Ovšem lze se setkat i s variantou s dlouhým O nebo jedním K. Prozatím je všechny správně – pravidlo totiž zatím není přesně určené.
Dezert z dýně hokaidó – upečte si sladký kořeněný dýňový chlebíček
Sladký kořeněný dýňový chlebíček: Tuto oranžovou krasavici nemusíme zpracovávat jen do slaných receptů, v dezertech je úžasná. Těsto díky ní zvláční a protože si rozumí s voňavým kořením i ořechy, báječný dezert je jako stvořený k teplému čaji či kávě po podzimní procházce.
Sladký kořeněný dýňový chlebíček
Ingredience:
- mouka hladká (nebo napůl celozrnná) 250 g
- cukr krupice 240 g
- vanilkový cukr 1 ks
- vejce 3 ks
- olej 220 ml
- dýňové pyré 260 g, nebo 1 dýně Hokaidó
- prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1/2 lžičky
- skořice mletá 2 lžičky
- strouhaný muškátový oříšek 1/2 lžičky
- mletý hřebíček ¼ lžičky
- sůl ¼ lžičky
- vlašské nebo pekanové ořechy 1 hrst
- rozinky nebo sušené ovoce 1 hrst (nemusí být)
Postup:
- Nejprve si připravíme pyré z dýně, pokud jej nemáme. Dýni omyjeme, neloupeme. Rozkrojíme ji, vydlabeme měkkou část se semínky a zbytek rozkrájíme na kostky. Dýni povaříme v troše vody a rozmixujeme. Odvážíme si potřebné pyré a zbytek zamrazíme na později.
- Formu na chlebíček vymažeme máslem, můžeme i vyložit pečícím papírem. Troubu si zapneme na 170 °C.
- Ořechy, případně sušené ovoce nakrájíme nebo nasekáme.
- Do jedné mísy si vsypeme mouku (několik lžic odložíme na zapracování sněhu), koření, prášek do pečiva, sodu a sůl a promícháme.
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh.
- V další míse si metličkou vyšleháme žloutky s olejem a zbytkem cukru. Zapracujeme i dýňové pyré.
- Tekutou směs vlijeme do sypké a promícháme. Přidáme ořechy a ovoce.
- Nakonec jemně vmícháme sníh se zbylou moukou.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme asi 60 minut, propečení zjistíme špejlí. Aby chlebíček svrchu netmavl, po počátečním zapečení ho přikryjeme pečícím papírem.
- Chlebíček necháme mírně vychladnout a vyklopíme. Krájíme vychladlý.
- Podáváme pocukrovaný, politý čokoládovou polevou, se šlehanou smetanou nebo jemným tvarohovým krémem.
Zdroj: https://www.prostreno.cz/recepty/10372/Dynovy-chlebicek, https://www.recepty.cz/recept/dynovy-chlebicek-165303, https://dotazy.ujc.cas.cz/odpovedi/?id_klicove_slovo=1067&filter=1, https://www.fler.cz/blog/hezky-cesky-jak-se-pise-hokajdo-48522
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.