Historii mrkvového dortu psala druhá světová válka i obliba amerických prezidentů
Něco o historii mrkvového dortu: Mrkvový dort je oblíbeným moučníkem v mnoha zemích a v poslední době i u nás. Nabízejí ho kavárenské řetězce a podává se i při slavnostních příležitostech. Málokdo ovšem ví, že původně šlo víceméně o pokrm pro chudé. Dnes však získává oblibu na mnoha frontách. A příčin je hned několik.
Receptů na něj je spousta, v žádném z nich však nechybí v korpusu nastrouhaná mrkev. Většinou obsahuje ořechy, buď nasekané nebo nastrouhané na hrubo, někdy také rozinky. Koření se skořicí, hřebíčkem, kardamomem či zázvorem.
Jak vypadá mrkvový dort
Plněný je většinou lehkým krémem ze smetanového sýra, ale existují i variace s čokoládovou polevou. Pro slavnostní příležitosti se ještě zdobí marcipánovými mrkvičkami, nebo se marcipánem potahuje a ozdoba se přizpůsobí dané příležitosti.
Foto: Pixabay
Moučníky s mrkví se v různých podobách objevovaly už ve středověku a není tak zcela jasné, z jakého zdroje se mrkvový dort vyvinul. Historikové uvádějí dvě nejpravděpodobnější verze:
- Vznikl z anglického mrkvového pudinku zvaného Pudding in a Carret Root. Tento pudink kromě obvyklých ingrediencí obsahoval také maso a játra. Místo mouky se používala strouhanka.
- Vyvinul se z různých mrkvových pudinků, připravovaných od středověku, do kterých se mrkev přidávala místo cukru. Bylo to tak jídlo spíše pro chudé.
Jak se z obyčejného pudinku stal luxusní dort
Vývoj postupně pokračoval a z pudinků se pomalu stával koláč a posléze dort, jak ho známe nyní.
Slavným se stal mrkvový koláč, který vymyslel kuchař Ludvíka XVI. Antoine Beauvilliers. Král si ho velmi oblíbil .Za 2. světové války, kdy byl nedostatek cukru, se v Británii sladily moučníky právě mrkví a vývoj značně zrychlil. Mrkvový dort byl také oblíbeným moučníkem George Washingtona, který jej podával na svých recepcích a večírcích.
Lehký mrkvový dort
Ingredience na korpus:
- vejce 5 ks
- cukr krupice (třtinový nebo bílý) 200 g
- mrkev nastrouhaná na jemno 400 g
- lískové oříšky nastrouhané na hrubo 300 g
- hladká mouka 50 g
- vanilkový cukr 1 ks
- prášek do pečiva 3 čajové lžičky
- skořice 1 lžička nebo dle chuti
- citrónová šťáva z 1 citrónu
- sůl špetka
- tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Ingredience na krém:
- čerstvý krémový sýr typu lučina, philadelphia, žervé 500 g
- cukr moučka 200 g nebo dle chuti
- máslo 50 g
- citrónová šťáva z 1 citrónu
- opražené mleté oříšky na boky dortu 100 g (nemusí být)
Postup:
- Vejce s oběma cukry ušleháme do světlé nadýchané pěny.
- Všechny sypké ingredience smícháme a postupně přidáváme do vajec střídavě s mrkví. Přilijeme citrónovou šťávu, promícháme a nandáme do vymazané a vysypané formy na dort.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 1 hodinu. Propečenost zkoušíme špejlí.
- Upečený dort vyndáme a po chvíli vyklopíme na mřížku. Necháme zcela vychladnout.
- Mezitím si utřeme sýr s cukrem, máslem a citrónovou šťávou.
- Vychladlý korpus prokrojíme, promažeme a zbytek krému namažeme na boky a vrch dortu.
- Boky můžeme posypat oříšky.
- Dort necháme před podáváním vychladit v lednici.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/podlehnete-kouzlu-mrkvoveho-dortu-0, https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/dagmar-hertova-gastroglosa-mrkvovy-dort-britska-kuchyne-velka-britanie_1901261243_ado, https://wikijii.com/wiki/Carrot_cake, https://mojesvycarsko.com/clanek/524-rueblitorte-mrkvovy-dort
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.