Gurmetské cestování: portugalská pražma z trouby se doslova koupe v oleji, přesto si ji zamilujete
Středomořská kuchyně má pověst velmi zdravé a chuťově dokonalé. Nebývá tedy problém si řadu receptů připravit i v tuzemsku. Stačí k tomu jen mít ty správné ingredience.
Stýská se vám po dovolené v Portugalsku a chtěli byte si ji připomenout alespoň prostřednictvím dobrého jídla? Naše Pražma z trouby s bramborem a šalvějí vám to dokonale umožní.
Ingredience jsou jednoduché, dbát musíte na kvalitu
- pražma,
- olivový olej
- půl paličky česneku,
- brambory,
- hrst šalvěje
- sůl a pepř
Nic jiného není k této kulinářské pochoutce třeba. Příprava receptu začíná bramborami. Pečou se se šalvějí, takže váš byt nádherně provoní. Omyjte je a nakrájejte na čtvrtky. Musí být perfektní, připravujete je totiž i se slupkou. Plech vyložte pečícím papírem a vložte brambory, sůl a pepř a natrhanou hrst šalvěje. Tu můžete i nakrájet na proužky, jen tuhé stonky nechte vcelku, snáze je pak později vytáhnete.
Troubu rozpalte na 200 °C a pečte asi půl hodiny. Brambory by měly být téměř hotové, než přistoupíte k dalšímu kroku. Mezitím máte čas na přípravu pražmy.
Foto: Pixabay
Olivový olej rybí maso zjemní
Nařízněte kůži na obou stranách ryby několika delšími řezy. Pak půl paličky česneku oloupejte a nakrájejte na plátky. Smíchejte s olivovým olejem tak, aby se česnek obalil a osolte a opepřete. Rybu poté směsí potřete zvenčí i zevnitř. Nechte odpočívat, dokud nebudou brambory hotové. Poté je shrňte na stranu a doprostřed plechu položte rybu. Pečte další ch 20 minut a poté na 5 minut zapněte gril. Ryba se perfektně dodělá a získá i křupavou kůrčičku.
Další porce olivového oleje patří na talíř
A už můžete servírovat. Jen nezapomeňte po portugalsku nakapat čerstvý olivový olej i na hotovou rybu. Teprve poté mají místní obyvatelé gurmánský zážitek opravdu za hotový.
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.