Francouzskou zavařeninu z lístků růži si připravíte i sami doma
Vzpomínáte na sladkou Francii? Pak vaší pozornosti určitě nemohl uniknout jemný růžový džem, podávaný v lepších restauracích jako doprovod k jemným zákuskům – například makronkám. Pokud jste si nestihli dovézt ze země levandule a skvělého vína tenhle báječný suvenýr (nebo jste ho zkrátka a dobře smlsali už v letadle), nezoufejte. Víme, jak se dělá a co k tomu budete potřebovat.
Růžová zavařenina se opravdu vyrábí z růží. Je to tak. Nejde o žádné umělé aroma ani barvivo, ale pouze a jen práci skutečných růží. K tomuto účelu si však musíte vybrat ty obzvláště aromatické (například damašské, galské nebo stolisté), sbírané za pravého poledne. Budete jich potřebovat asi 300 gramů.
Francouzská zavařenina z lístků růži – recept
Růže už tedy máme. A co dalšího k nim do hrnce přihodit? Vsaďte na:
- 500 gramů třtinového nebo alespoň nerafinovaného cukru,
- 500 ml vody,
- šťávu z jednoho středního citronu,
- 1 sáček pektinového přípravku (např. Gelfix).
Okvětní lístky růží omyjte a nechte okapat. Poté zasypte několika lžičkami cukru (ubírejte z oněch pěti gramů) a zastříkněte citronovou šťávou. Několik minut počkejte. Růže začnou měknout a scvrkávat se. Opatrně je promíchejte a pak ještě několikrát, odkud se objem původní směsi nezmenší zhruba na polovinu.
Zalijte vodou a nechte 2-3 hodiny louhovat. Po této době přesuňte celou směs na mírný plamen, přisypte zbylý cukru a pektinový přípravek a několik minut nechte probublávat. Proveďte želírovací test. Pokud je zavařenina ještě příliš řídká, pokračujte ve vaření. Jakmile je hotov, naplňte ho do malých skleniček, dobře zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Podávejte k zákuskům, mlsejte jen tak nebo použijte jako nevšední dárek pro milovníky Francie. Bude mít zaručeně úspěch.
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.