Florida dort – pokud se letos nevydáte za exotikou, zkuste si ji dopřát alespoň na talíři. Tenhle dort báječně imituje slunce

Dort Florida patří spíše mezi retro dezerty. Na rozdíl od většiny dřívějších zákusků neoplýval máslovým krémem, zato v něm bylo ovoce a byl proto lehký a svěží. Pokud na něj někde narazíte, zkuste ho, obstojí i mezi dnešními zákusky na jedničku.

Jako zářivé slunce na Floridě

Ač je to s podivem, do tohoto zákusku se u nás nejčastěji používají meruňky, což není zrovna exotické ovoce, jak by název dortu naznačoval. Zřejmě mají představovat slunce, dort by měl zářit. Meruňky se dříve používaly kompotované, známé byly ale i verze s ananasem, mandarinkami nebo broskvemi, opět z kompotu. Nyní se v sezóně používá ovoce čerstvé.

A co dalšího?

Dort Florida se skládá ze tří vrstev. Základnu tvoří nadýchaný piškot pokrytý šťavnatým ovocem, na něj se navrší pudinkový krém a dílo korunuje vrstva vyšlehané smetany, kterou je dort i omazán. Dolní část se někdy sype opraženými mandlemi nebo kokosem. Vršek je ozdoben zbytkem smetany a ovocem použitým v dortu. Jak vidno, dort není vůbec složitý na přípravu a pokud jste na něj dostali chuť, tady je recept:

Ingredience

Na piškot:

  • 2 velká vejce „L“
  • 60 g cukru krupice
  • 25 g oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 20 g citrónové kůry
  • špetka soli

Foto: Pixabay

Na pudinkový krém:

  • 1 vanilkový pudink na vaření
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk, nebo pár kapek vanilkové esence

Na šlehačkovou vrstvu:

  • 300 g smetany ke šlehání ( 33 % tuku a více)
  • 30 g cukru moučka

Ovoce:

  • 300 g meruněk
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g másla

Na dohotovení:

  • ovoce na ozdobu
  • 50 g pražených drcených mandlí

Postup:

  1. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu zapněte na 180 °C. Z lednice vyndejte máslo, aby získalo pokojovou teplotu.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pevné pěny, rychle přimíchejte olej a mouku smíchanou s kůrou. Vlijte do formy a pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Opatrně přendejte na mřížku a nechte vychladnout.
  3. Vanilkový lusk rozřízněte, semínka vyškrábejte a dejte i s celým luskem vařit do 2/3 mléka. Ve zbylé části mléka rozmíchejte pudink a cukr, vlijte jej do vařícího mléka, rychle míchejte a povařte.
  4. Hotový pudink přelijte do misky, lusk vyjměte, přikryjte potravinářskou fólií a nechte vystydnout na pokojovou teplotu. Poté jej vyšlehejte s máslem.
  5. Na pánvi rozehřejte máslo, vsypte cukr a nechte zkaramelizovat. Pak vložte vypeckované meruňky rozkrájené na měsíčky a orestujte je v karamelu. Pokud použijete kompotované meruňky, nechte je pouze okapat na sítku.
  6. Smetanu s cukrem vyšlehejte do pevné konzistence a sestavte dort.
  7. Piškot dejte na podnos a vraťte na něj obruč formy. Na korpus rozložte meruňky a navršte na ně pudinkový krém. Navrch naneste 2/3 šlehačky.
  8. Nyní odstraňte obruč, dort omažte a ozdobte zbytkem šlehačky. Spodní část posypte mandlemi, vršek poklaďte kousky ovoce.

 

Zdroje: https://www.toprecepty.cz/clanky/4760-retro-dort-florida-nadychany-piskot-s-pudinkovo-maslovym-kremem-a-slehackou-frci-dodnes-a-takhle-snadno-se-pripravuje/

https://www.asenior.cz/dort-florida-podle-mirky-van-gils-slavikove/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.