Fenomén jménem churros – podle legendy není tak španělský, jak si většina lidí myslí
Churros: Tato smažená sladká pochoutka je rozšířená nejen ve Španělsku, ale na celém Pyrenejském poloostrově a také v Latinské Americe. Legenda říká, že původně pocházela z Číny, odkud si její recept dovezli portugalští námořníci. Toto původně sváteční pečivo podávané k snídani potkáte celkem běžně i u nás na poutích, jarmarcích nebo food festivalech.
Kobliha nebo ne
Nejčastěji si ale s churros spojujeme Španělsko. Však se také tomuto pečivu někdy říká španělské koblihy. S našimi koblížky má však společné snad jen pečení a obalování v cukru. Těsto je odlišné, koblihové je z kynutého těsta, to na churros z odpalovaného. Ani tvarem tato španělská specialita naši koblihu nepřipomíná. Ale chuťově jsou výtečné obě. A protože naše koblížky už známe, pojďme si vyzkoušet ty španělské.
Churros s čokoládou
Ingredience na těsto:
- 30 g másla
- 170 ml vody
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 špetka soli
- 1 lžička citrónové nebo pomerančové kůry (nemusí být)
- 2 vejce
- 1 litr oleje na smažení
- skořicový cukr na obalení
Ingredience na čokoládu:
- 200 g čokolády (mléčné, hořké – podle obliby)
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- cukr na dochucení
Foto: Pixabay
Postup:
- Vodu vlijeme do kastrolu, přidáme máslo, rozpustíme a vsypeme mouku, cukr, kůru a sůl. Těsto odpalujeme, až je z něj koule. Pak odstavíme, necháme 10 minut vychladnout a postupně zapracujeme vejce. Můžeme použít robot.
- Hmotu přendáme do sáčku se širší vroubkovanou trubičkou. Rozpálíme olej ve vyšším hrnci a přímo do něj vytlačujeme proužky, spirálky nebo jiné tvary. Usmažené dozlatova vyndáme na papírový ubrousek, aby se odsál tuk.
- Ještě teplé pečivo obalíme ve skořicovém cukru.
- Na přípravu čokolády si do pár lžic smetany vsypeme škrob a důkladně rozmícháme. Zbylou šlehačku zahřejme a vložíme nalámanou čokoládu. Až se čokoláda rozpustí, vmícháme zbylou smetanu se škrobem a mícháme, až hmota zhoustne. Případně můžeme dosladit dle chuti.
- Churros podáváme na talířku s kalíškem čokolády k namáčení.
Náhledové foto: Pixabay
Zdroje:
https://fresh.iprima.cz/churros-s-cokoladou
https://www.toprecepty.cz/recept/56618-churros-s-cokoladou-curos/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Churro
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.