Fenomén jménem churros – podle legendy není tak španělský, jak si většina lidí myslí

Churros: Tato smažená sladká pochoutka je rozšířená nejen ve Španělsku, ale na celém Pyrenejském poloostrově a také v Latinské Americe. Legenda říká, že původně pocházela z Číny, odkud si její recept dovezli portugalští námořníci. Toto původně sváteční pečivo podávané k snídani potkáte celkem běžně i u nás na poutích, jarmarcích nebo food festivalech.

Kobliha nebo ne

Nejčastěji si ale s churros spojujeme Španělsko. Však se také tomuto pečivu někdy říká španělské koblihy. S našimi koblížky má však společné snad jen pečení a obalování v cukru. Těsto je odlišné, koblihové je z kynutého těsta, to na churros z odpalovaného. Ani tvarem tato španělská specialita naši koblihu nepřipomíná. Ale chuťově jsou výtečné obě. A protože naše koblížky už známe, pojďme si vyzkoušet ty španělské.

Churros s čokoládou

Ingredience na těsto:

  • 30 g másla
  • 170 ml vody
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citrónové nebo pomerančové kůry (nemusí být)
  • 2 vejce
  • 1 litr oleje na smažení
  • skořicový cukr na obalení

Ingredience na čokoládu:

  • 200 g čokolády (mléčné, hořké – podle obliby)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • cukr na dochucení

Foto: Pixabay

Postup:

  1. Vodu vlijeme do kastrolu, přidáme máslo, rozpustíme a vsypeme mouku, cukr, kůru a sůl. Těsto odpalujeme, až je z něj koule. Pak odstavíme, necháme 10 minut vychladnout a postupně zapracujeme vejce. Můžeme použít robot.
  2. Hmotu přendáme do sáčku se širší vroubkovanou trubičkou. Rozpálíme olej ve vyšším hrnci a přímo do něj vytlačujeme proužky, spirálky nebo jiné tvary. Usmažené dozlatova vyndáme na papírový ubrousek, aby se odsál tuk.
  3. Ještě teplé pečivo obalíme ve skořicovém cukru.
  4. Na přípravu čokolády si do pár lžic smetany vsypeme škrob a důkladně rozmícháme. Zbylou šlehačku zahřejme a vložíme nalámanou čokoládu. Až se čokoláda rozpustí, vmícháme zbylou smetanu se škrobem a mícháme, až hmota zhoustne. Případně můžeme dosladit dle chuti.
  5. Churros podáváme na talířku s kalíškem čokolády k namáčení.

Náhledové foto: Pixabay

Zdroje:

https://fresh.iprima.cz/churros-s-cokoladou

https://www.toprecepty.cz/recept/56618-churros-s-cokoladou-curos/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Churro

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.