Feijoada – brazilský tradiční pokrm otroků, který je pro nadšeného turistu takřka povinností. Na své si přijdou milovníci výrazných chutí
Feijoada je brazilský tradiční pokrm podávaný většinou ke svátečnímu obědu. Skládá z černých fazolí, několika druhů masa a uzeniny a dalších přísad. Příprava feijoady začíná už den před podáváním a vyžaduje dlouhé pomalé vaření, ale podle toho také chutná. Jako všechny dlouze tažené pokrmy je šťavnatá, plná provázaných chutí a velmi voňavá. Podává se s rýží, dušeným zelím a posypaná farofou a čerstvou bylinkou. Už jste na ni dostali chuť? Pak se s námi pusťte do vaření.
Jídlo otroků
Název feijoady je odvozen od slova feijão (fazole), je to vlastně něco jako guláš z fazolí. Dříve se do ní přidávala jen levná masa, jako jsou vepřové nožičky, ocásky, uši i čumáček a hovězí jazyk. Podle místní legendy ji vařili hlavně brazilští otroci. Maso, slanina, uzené a klobásy se začaly přidávat až později. Do Evropy prý toto jídlo přinesli Římané při dobývání starého kontinentu. Podobná jídla v Itálii, Španělsku nebo Rumunsku tak nejsou náhoda.
Farofa
Farofa je v Brazílii nejběžnější příloha. Skládá se z pražené tapiokové mouky, která se opéká na másle nebo oleji a ochucuje se buď jen solí nebo dalšími přísadami jako slanina, cibule, česnek a podobně. Otroci dříve tapioku pouze přimíchávali do pokrmu.
Foto: Pixabay
Tradiční Feijoada
Všechny druhy masa asi neseženete, nebo vás jejich použití neláká. Také solené maso není běžnou součástí našich obchodů. Nevadí, použijte klidně jen dostupné maso dle vašeho výběru tak, aby celková gramáž masových součástí byla stejná.
Ingredience pro 6 osob:
Maso:
- po 200 g: sušené hovězí maso, solená nebo uzená vepřová žebra, solená vepřová nožička
- po 100 g: solený vepřový ocásek, solené vepřové uši, klobása paio (jiná uzená klobása nebo salciccia), portugalská klobása (nebo chorizo, maďarská, papriková apod.), uzený hovězí jazyk
- 150 g uzeného nebo soleného vepřového karé (či jiné libové maso)
- 50 g slaniny
Ostatní:
- 900 g černých fazolí
- 200 g cibule na kostičky
- 100 g česneku na drobno
- 2 bio pomeranče
- 6 bobkových listů
Příprava 24 hodin předem:
- Nasolené a uzené maso očistěte a namočte. Vodu každých pár hodin vyměňte, alespoň třikrát. Tím jej zbavíte přílišné soli.
- Namočte fazole.
Postup:
- Namočené maso povařte 20 minut a vodu vylijte.
- Do velkého hrnce dejte fazole, bobkový list, pomeranče rozkrojené napůl, sušené hovězí, vepřovou nožičku a ucho. Zalijte vodou a vařte 30 minut.
- Přidejte hovězí jazyk, vepřový ocásek a žebra a nechte probublávat dalších 30 minut.
- Nakonec přihoďte uzenou panenku a klobásky vcelku a znovu vařte 30 minut.
- Během vaření odstraňujte z povrchu tuk a průběžně zkoušejte jednotlivé kusy masa vidličkou. Pokud jsou měkké, vyndejte je.
- Mezi vařením si na pánvi orestujte slaninu, cibuli a česnek do světle hnědé barvy. Na posledních 15 minut je přihoďte do hrnce.
- Tekutina v hrnci na konci vaření má být hustá a tmavá. Jakmile je vše uvařeno, hrnec odstavte, vyhoďte pomeranče, maso vyberte, vykostěte a nakrájejte na kousky. Vložte do mísy a přelijte obsahem hrnce.
- Feijoadu podávejte s dušenou rýží, zelím (kapustou, kadeřávkem) podušeným v troše vody a ochuceným olivovým olejem a česnekem. Posypejte ji farofou a petrželkou nebo jarní cibulkou.
- Dobrou chuť!
Zdroje: https://www.tasteatlas.com/feijoada/recipe, https://www.tasteatlas.com/farofa, https://cs.wikipedia.org/wiki/Feijoada, https://www.curiouscuisiniere.com/feijoada-brazilian-black-bean-stew/, https://www.recepty.eu/recepty+brazilsk%C3%A1+feijoada, https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/husty-gulas-s-fazolemi-a-masem-jak-na-brazilskou-feijoadu.A200220_141841_dobra-chut_ape
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.