Eska otevřela na Letné a lidi šíleli. Fakt se vyplatí stát dvě hodiny kvůli chlebu za 68 korun?
Eska otevřela na Letné a lidi šíleli. Fakt se vyplatí stát dvě hodiny kvůli chlebu za 68 korun?. Kdo se jen trochu zajímá o dobrou gastronomii, ten tuhle báječnou pekárnu, zakládající si na původních řemeslných postupech, určitě zná. Když se ovšem tenhle karlínský fenomén rozhodl otevřít novou pobočku na Letné a k tomu slíbil zaváděcí slevy, bylo jasné, že se strhne mela. A taky že jo.
Dáme slevu a lidi se poženou
V pátek 7. února v poledne se na rohu Veletržní a Malířské poprvé otevřely dveře nové letenské Esky. Oslavy? Jasně. Davy? Samozřejmě. A to teda pořádné. Už po pár minutách se podle svědků pekárna plnila k prasknutí a venku se začala klikatit fronta jak za socialismu na maso.
Půlka ceny? Tak to bereme všichni!
Jasně, sleva dělá divy. Tři dny – od 7. do 9. února – byl chleba za 68 korun místo 126. No neber to, že jo. A tak se přišli podívat snad všichni. Nejen ti, co si na chlebík z Esky potrpí, ale i zvědavci, kteří se chtěli pochlubit, že tam byli. A samozřejmě i ti, co stáli o dobré pečivo, nebo šli prostě okolo, a tak tu frontu prubli. Protože co kdyby jim náhodou něco uteklo.
Foto: Pixabay
A výsledek? Regály prázdné, fronty nekonečné, chleba pryč dřív, než jste si stihli objednat kafe. A v sobotu už to bylo vyloženě šílené – fronta dvakrát zatočená, a kdo přišel po jedenácté, mohl se rovnou otočit a jít domů. Anebo si dvě hodky počkat na novou várku. Brnkačka – venku v zimě ten čas rychle uteče. Kdo nezmrzne, ten si pošmákne.
Já si říkám – vážně to někomu stálo za to? Dvě hodiny života vyměnit za chleba, co byste si mohli koupit o den později bez fronty? Nebo si místo toho třeba upéct vlastní? Chápu, že 60 korun je pro někoho znatelná úspora, ale ve finále se to vyplatí jen těm, kteří mají času nazbyt. A i ten čas by se podle mě dal využít nějak smysluplněji. Za dvě hodiny byste si třeba někde na brigádě vydělali rozhodně víc než 60 korun. A pak byste si mohli koupit chleba…
Kdo tedy ve frontě stál?
Napadá mě několik možností:
- Chroničtí škudlilové, kteří by si nechali koleno vrtat pro korunu.
- Milovníci sociálních kontaktů, co si rádi poklábosí s neznámými lidmi.
- Instagramoví nadšenci, kteří si museli vyfotit tu správnou fotku z fronty.
- Lidé s FOMO (Fear of Missing Out), kteří prostě museli být u toho, protože když tam stojí tolik lidí, tak to musí být něco extra! A o to přece nemůžou přijít.
Tak co myslíte? Byli byste ochotní si na chleba dvě hodiny počkat, nebo si ho radši koupíte v klidu a bez cirkusu jindy? Já se přiznám – já bych do té fronty prostě za žádnou cenu nešla, ani kdyby ho rozdávali zadarmo.
Zdroj: https://www.e15.cz/domaci/eska-otevrela-novou-pobocku-na-letne-lide-uz-stoji-v-novodobem-kolonialu-fronty-na-chleba-1422293, https://www.prahain.cz/jidlo/v-praze-zlevnili-chleb-na-68-korun-fronta-byla-na-hodiny-22100.html, https://jidloaradost.ambi.cz/clanky/eska-na-letne:-kdy-otevre-a-v-cem-bude-jina-nez-ta-karlinska, https://tv.nova.cz/festivalchuti/clanek/530906-eska-drza-restaurace-s-jeste-drzejsim-jidlem-a-dokonalym-chlebem
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.