Co nevíte o wasabi – to originální chutná sladce a kořen samotný není dokonce štiplavý vůbec
Wasabi je vyhlášenou japonskou specialitou. Každý milovník Japonska ví, že jde o kořen rostliny Eutrema japonicum, která roste ve volné přírodě právě jen v Japonsku. Nejbližšími příbuznými této rostliny jsou zelí, brokolice nebo třeba růžičková kapusta či křen.
Pravé wasabi se u nás sehnat prakticky nedá. I ty nejkvalitnější pasty obsahují asi 1 % pasty z wasabi, zbytek doplňuje například křen nebo hořčice a samozřejmě také zelená barviva. A proč tomu tak je? Pokud si myslíte, že je to proto, že jsou Japonci přirozeně lakomí a svůj největší poklad nám nechtějí dopřát, pak vás vyvedeme z omylu.
Jak se vlastně získává wasabi
Pokud si chcete pochutnat na wasabi pastě, museli byste nejdřív sehnat čerstvý kořen wasabi. Pokud ho budete mít v ruce, dost možná neodoláte tomu, abyste ho zkusili ochutnat. Pokud si ovšem plátek odkrojíte a začnete žvýkat, pak budete zcela jistě zklamaní – žádnou štiplavou chuť totiž nepocítíte. Ta vzniká až později – při strouhání.
Foto: Pixabay
To se provádí za pomoci speciálních kruhových pohybů na struhadle s velmi jemnými zoubky. Ale pojem struhadlo asi není tak úplně přesný – tento nástroj se jmenuje oroshigane a vzadu nemá žádné otvory, jimiž by nastrouhaný materiál odpadával. Jemná wasabi pasta se tedy tvoří přímo na něm a svou štiplavost získává prostřednictvím chemické reakce.
Nejlepší pasta je ta čerstvá
Během strouhání se z kořene uvolňuje mnoho látek, mimo jiné i sacharóza – i proto je wasabi přirozeně nasládlé. Žádaná štiplavost je nejintenzivnější okolo pěti minut po nastrouhání, ovšem do 30 minut zmizí zcela. Proto se nastrouhané wasabi uchovává jen velmi krátce a vždy pečlivě přikryté.
Ani tak však není štiplavost nijak silná – mnohem spíše je jemná a lehce nasládlá a zemitá (podobně jako například u řepy).
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/suroviny/poznejte-tajemstvi-praveho-wasabi-proc-je-tak-obtizne-ho-sehnat, https://www.vareni.cz/magazin/japonsky-kren-wasabi/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.