Citronová babeta – zavzpomínejte na dětství s autentickým receptem
Citronová babeta: Také vzpomínáte na citronovou babetu v kulaté hliníkové vaničce, kterou maminka spolu s makovcem v hranaté vaničce kupovala na nedělní snídani? Tyto dva moučníky byly za socialismu běžně dostání v obchodech a nikdo je nepovažoval za nic zvláštního. Teď už je téměř neseženete, prodává je například Lidl v rámci Retro týdne. Moučník s citronovou příchutí si však snadno upečete i doma, není to žádná věda.
Tak hurá na to, ať žijí nostalgické vzpomínky. A pro ty mladší, kteří originál nikdy neochutnali: je to lehoučká buchta z třeného těsta vonící citronem, navrchu s popraškem cukru. Kdo by odolal?
Ingredience:
- vejce 4 ks, žloutky a bílky zvlášť
- cukr krupice 220 g
- vanilkový cukr 1 ks
- mouka hladká 250 g
- vanilkový pudink 1 ks nebo maizena 50 g
- prášek do pečiva 1 ks
- olej 150 ml
- voda 50 ml
- bio citron 1 ks, kůra i šťáva
- tuk a strouhanka na vymazání formy
Foto: Pixabay
Postup:
- Zapněte troubu na 175 °C. Dortovou nebo jinou formu vymažte a vysypejte. Strouhanka je lepší než hrubá mouka, protože je hrubší.
- Ušlehejte bílky s částí cukru do tuha a odložte zatím stranou.
- Mouku prosejte a smíchejte s pudinkem a práškem do pečiva.
- Citron ostrouhejte do mouky a pak vymačkejte šťávu.
- Žloutky se zbývajícím a vanilkovým cukrem našlehejte do světlé pěny a postupně přikapávejte olej.
- Do vzniklé emulze po lžících vmíchávejte mouku střídavě s vodou a citronovou šťávou. Část mouky si nechte na zapracování sněhu z bílků.
- Nakonec jen lehce vmíchávejte sníh, vždy poprášený trochou mouky.
- Těsto vlijte do formy a pečte, až povrch zezlátne a kraje se oddělují od formy. Pro jistotu propečenost vyzkoušejte špejlí. Vpíchněte ji doprostřed a vyjde-li suchá, je upečeno. Kdyby se povrch pekl rychle, přikryjte formu pečícím papírem.
- Moučník nechte chvíli ve formě, pak vyklopte, nechte vystydnout a pocukrujte. Fajnšmekři a milovníci citronu jej mohou polít citronovou polevou.
Zdroj: https://www.vareni.cz/recepty/citronova-babeta-od-evicky/, https://www.toprecepty.cz/recept/8132-citronova-babeta/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.