Čínská stoletá vejce představují extrémní gastronomii, z jejich zápachu se mnozí strávníci napoprvé pozvrací
Číňané mají zálibu v mnoha nevšedních věcech. Napadlo by vás třeba nechat zrát vejce v jámě s hašeným vápnem a po několika měsících si ho vychutnat jako vzácnou pochoutku? Jednoho rolníka z provincie Chu-nan ano. A jeden z nejznámějších symbolů čínské extrémní gastronomie byl na světě.
Ale nemusíte za ním jezdit až do země draka. Na této pochoutce si můžete potrénovat jazýček i u nás. Bývá totiž k dostání (trochu paradoxně) snad ve všech lepších sushi barech.
Stoleté černé vejce vzniklo vlastně náhodou
Říká se mu mnoha jmény: černé, stoleté, borovicové (podle struktury bílku na povrchu) nebo třeba vejce dynastie Ming. Tak pozor, až si budete z jídelníčku něco objednávat! A jak vlastně na něco takového Číňané přišli? Za vším prý stála náhoda.
Kachní vejce se jednoduše zakutálela do jámy s hašeným vápnem a když je tu po několika měsících jeden rolník našel, nenapadlo ho nic jiného, než je ochutnat. Byla lahodná takže se je pokusil připravit znovu – tentokrát už cíleně. A měl úspěch.
A co tajemná směs k jejich přípravě zahrnuje?
- vápno,
- jíl,
- rýžové plevy,
- černý čaj,
- sůl
- a popel ze dřeva.
A pak samozřejmě vejce – libovolná. Klidně křepelčí, pokud je pak ve směsi najdete. Bude trvat několik týdnů až měsíců, než konečně dozrají. A jak to poznáte? Do nosu vás praští silný sirný zápach. Lahůdka, že? Ale tím to nekončí.
Nekonečná pestrost chutí
Ano, přesně to je důvod, proč Číňané tuto pochoutku vyhledávají. Žloutek téměř zkrémovatí, zjemní se a bílek naopak zprůhlední a zpevní. Na vině je rozklad tuků a bílkovin a přeměna oxidu vápenatého na hydroxid vápenatý. A to je vlastně všechno.
A jak popsat chuť? Inu, vejce je šťavnaté, možná v něm rozeznáte stopy ušlechtilé plísně, zemité tóny… Je toho zkrátka hodně. A u nás si to bohužel do hloubky tak úplně vychutnat nemůžeme. Vzhledem k nařízení EU se černá vejce určená pro evropský trh připravují jinak – chemicky. Ale i tak jsou chuťově zajímavá. Stačí jen překonat onen odporný zápach. Doporučujeme napoprvé zacpat nos – nebyli byste totiž první, kdo v asijské restauraci zanechá na stole obsah svého žaludku. Bohužel naše břicha a nosy zkrátka nejsou tak trénované, jak od obyvatel Dálného východu.
Zdroj náhledového obrázku: Youtube kanál Great Big Story
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.