Čím nahradit kokosové mléko – přineste si chuť dálek i do své kuchyně
Kokosové mléko se vyrábí z rozdrcené dužiny kokosu smíchané s vodou a přefiltrované na jemnou tekutinu. U nás se prodává většinou konzervované, nebo chlazené v kartonovém obalu, případně můžete narazit i na sušené.
Kokosové mléko je nedílnou součástí asijské kuchyně, mnoho receptů se bez něj neobejde, například indické karí. Pomalu se ale dostává do mnoha světových kuchyní nevyjímaje tu naši. Lidé zkoušejí cizokrajné pokrmy uvařit doma a tak vznikají nové alternativy tradičních receptů, přizpůsobené našim podmínkám a dostupností potravin, i recepty zcela nové. Vzpomeňme třeba naši mrkvovou nebo dýňovou polévku, kterou už po “asijsku“ zkoušel uvařit snad každý.
Náhrada kokosového mléka je snadná
Kokosové mléko se stále častěji využívá i v dezertech, kterým dává jemnou kokosovou chuť. Často jej také využívají lidé, kteří trpí intolerancí na laktózu, nebo vegani.
Někdy tak nastává potřeba kokosové mléko nahradit. Tady se dostáváme ke dvěma variantám. Buď nám kokosové mléko chutná, ale je příliš drahé nebo není v naší lokalitě snadno k sehnání. V tomto případě je náhrada jednoduchá, vyrobíme si ho sami.
Foto: Pixabay
Druhou variantou je, že rádi vaříme asijskou kuchyni, ale kokosové mléko se nám zdá příliš silné a přebíjející chuť. Zvláště těm, kteří nemají všeobecně kokos příliš v oblibě. Tady pak můžeme sáhnout buď po jiné variantě “nemléčného mléka“, například mandlové, sójové, ovesné a podobně. Případně můžeme kokosové mléko nahradit i klasickou smetanou. Chuť pokrmu to sice změní, ale stejně bude výborná.
Domácí kokosové mléko
Ingredience:
- 1 díl strouhaného kokosu (může být čerstvý nebo sušený)
- 2 díly horké vody
- špetka soli
Ještě si připravíme výkonný mixér a plátýnko na přecezení a můžeme se do toho pustit.
Kokos nasypeme do mixéru, zalijeme horkou vodou a mixujeme na co nejhladší kaši. Vzniklou hmotu pak přecedíme přes husté plátno nebo utěrku. Důkladně vymačkáme. Tekutinu slijeme do láhve a můžeme ihned použít nebo uchováváme v lednici.
Mrkvová polévka s kokosovým mlékem
Ingredience:
- 1 hrnek strouhaného kokosu + 2 hrnky horké vody na kokosové mléko
- ¾ l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 cibule
- 10 středně velkých mrkví
- 2-3 stroužky česneku
- kousek zázvoru
- 3 lžíce kokosového nebo řepkového oleje
- sůl
- pepř nebo špetka chilli
- citrónová šťáva
- čerstvý koriandr nebo petrželka
Postup:
Na kokosovém oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený česnek a zázvor a hned i nakrájenou mrkev na kolečka. Společně chvíli restujeme, až mrkev pustí barvu, pak zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Mezitím připravíme kokosové mléko, přecedíme do polévky a společně ještě vše promixujeme. Můžeme nechat drobné kousky nebo udělat hladký krém. Polévku dochutíme solí, pepřem nebo chilli a citrónovou šťávou. Při servírování polévku sypeme sekaným koriandrem nebo petrželkou.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/cim-nahradit-kokosove-mleko, https://www.mimibazar.cz/recept/80394/nahrada-kokosoveho-mlieka
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.