Chutney ze zelených rajčat jako z USA – jak si tuto oblíbenou pochoutku připravit a jak zajistit její bezpečnost při konzumaci
Chutney ze zelených rajčat: Konzumovat či nekonzumovat zelená rajčata je věčná otázka. Odpůrci namítají, že zelená rajčata obsahují jed a jsou zdraví škodlivá. Zapřisáhlí konzumenti naopak oponují, že tato rajčata bez problémů jedí a nikdy se u nich neprojevily žádné potíže. Pravda je někde uprostřed, jak to tak bývá.
Nejvíce tomatinu se totiž nachází v těch nejmenších, ještě málo vyvinutých rajčat. Pokud tedy konzumujete větší kousky, které jen nestihly dozrát do plné barvy, pak vám žádné nebezpečí nehrozí.
Jak na pravé chutney
Chutney můžeme vyrobit z různých druhů ovoce a zeleniny a podávat ho například jako pikantní přílohu k masu nebo sýrům.
Foto: Pixabay
Budeme potřebovat:
- zelená rajčata 750 g
- jablka oloupaná 500 g
- cibule 250 g
- cukr 500 g
- hrozinky 125 g
- sůl 1 lžíce
- citróny 2 ks velké
- hořčičné semínko 2 lžíce
- ovocný ocet 250 ml
- chilli papričky 2 ks bez semínek
Koření:
- celý černý pepř 2 lžičky
- celé nové koření 2 lžičky
- skořice 2 svitky
- hřebíček 1 lžička
- semínka koriandru 1 lžíce
Postup:
- Rajčata, jablka a cibuli nakrájíme na hrubo.
- Koření dáme do sítka na čaj nebo ho zabalíme do plátýnka.
- Nakrájenou zeleninu a koření dáme do širšího kastrolu a zasypeme solí. Vaříme asi 10 minut.
- Přidáme cukr, rozinky, ocet, šťávu a kůru ze obou citrónů a vaříme dalších 30 minut.
- Když směs zhoustne, přisypeme hořčičná semínka a nakrájené chilli papričky. Necháme projít varem a odstavíme. Koření vyndáme.
- Horké plníme do skleniček a hned uzavřeme víčky. Sterilujeme 15 minut na 80° C.
- Chutney necháme v chladu a temnu uležet asi 1 měsíc.
Zdroj: https://www.dumazahrada.cz/clanek/nedozrala-rajcata-nemusite-vyhazovat-mame-tipy-jak-je, nechat-krasne-dozrat-20210.html, https://www.viadelicia.cz/recepty-podzim/nakladana-zelena-rajcata-a-chutney/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Tomatin, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/rajska-omacka-pohlreich.html, https://prima-receptar.cz/blizi-se-podzim-a-rajcata-nestihaji-dozrat/, https://www.bezpecnostpotravin.cz/lykopen-a-tomatin-v-rajcatech.aspx
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.