Chorvatsko očima cestovatelského gourmeta – co zaručeně nevynechat při návštěvě taveren?
Chorvatsko očima cestovatelského gourmeta: Až se příště vydáte do této proslavené dovolenkové země pak si určitě nenechte ujít některé její speciality. Z čeho vybírat a jak se vyznat v mnohdy komplikovaných názvech?
Chorvatská kuchyně je směsí tradičních středomořských a centrální evropských prvků. Základem jsou ryby a mořské plody, maso (zejména vepřové a hovězí) a zelenina. Často se používají bylinky a koření jako rozmarýn, bazalka a tymián. Sladké pokrmy jsou inspirovány tureckou kuchyní.
Když máte chuť prostě na oběd
Chorvatsko má širokou škálu gurmánských specialit, které jsou inspirovány středomořskou kuchyní a místními produkty. A co si vybrat?
Známé chorvatské jídlo je „Pašticada“ (hovězí maso na sladko-kořeněné omáčce z octa, cibule, rajčat, česneku a koření) a „Pasticada“ (jehněčí maso na sladko-kořeněné omáčce). Tato jídla jsou často servírována s těstovinami nebo knedlíky. K servírovanému pivu a vínu pak samozřejmě patří i široká škála sýrů a uzenin.
Foto: Pixabay
Zachutnat vám může i peka, což je maso nebo zelenina pečená pod kamenným poklopem s olivovým olejem, cibulí a kořením. Máte chuť na istrianské fuži? Pak dostanete těstoviny s mletým masem a špenátem. Jako lehčí varianta oběda se hodí grilované mořské plody jako kalamáry, krevety a plody moře
A vše můžete spláchnout rakijou, což je místní destilát z ovoce, jako jsou hrušky, jablka nebo hrozny. Tato jídla jsou často servírována s chorvatskými víny, jako jsou Plavac Mali nebo Dingač.
Sladké gurmánské speciality z Chorvatsko
Jednou z populárních sladkých gurmánských specialit jsou „fritule“, což jsou smažené sladké koláče obvykle posypané cukrem nebo směsí skořice a cukru. Na každém rohu jsou také k sehnání domácí palačinky s různými náplněmi, jako je Nutella, šlehačka a ovoce.
Zdroj: https://tripmania.cz/1107-chorvatska-kuchyne-poznejte-mistni-speciality.html, https://www.cestujlevne.com/pruvodce/chorvatsko/jidlo
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.