Chcete vařit autenticky po thajsku? Tyhle suroviny by vám, neměly chybět – 2. díl

Thajská kuchyně, Thajská kuchyně jak na ni, Thajská kuchyně recepty, recept, Thajsko

Chcete vařit autenticky po thajsku? Tyhle suroviny by vám, neměly chybět – 2. díl. Thajska kuchyně má své specifické suroviny, díky nimž jsou její jídla tak lahodná a neodolatelná. A zvládnete je i u nás, stačí použít ty správné suroviny. Tady jed další 6, které se u vás v kuchyni určitě neztratí.

6. Fazolové klíčky

Jsou bohaté na několik vitamínů a minerálů a poskytují více než 30% denní hodnoty (DV) pro vitamín K a 15% DV pro vitamín C v 1 šálku (104 gramů). Vitamin K je nezbytnou živinou pro správné srážení krve, zatímco vitamín C je nezbytný pro produkci kolagenu, zdravý imunitní systém a zdravou pokožku.

7. Chilli papričky

Čerstvé a sušené chilli papričky se přidávají do mnoha thajských jídel. Chilli papričky obsahují různé rostlinné sloučeniny, které mohou mít příznivé účinky na zdraví, včetně kapsaicinu i kapsantinu – který je zodpovědný za barvu červené papriky. Některé studie naznačují, že konzumace potravin s obsahem kapsaicinu podporuje spalování tuků a snižuje chuť k jídlu.

vařit autenticky

Foto: Pixabay

8. Papája

Papája je bohatá na antioxidanty, jako je lykopen, které mohou bojovat s reaktivními molekulami poškozujícími buňky zvanými volné radikály. Lykopen může působit proti rakovině a chránit pokožku před stárnutím a poškozením.

9. Tofu

Tofu, které se také často objevuje v thajských pokrmech, obsahuje sloučeniny zvané isoflavony, které působí v těle podobně jako hormon estrogen. Isoflavony mohou zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi a snížit riziko cukrovky. Velká studie s více než 40 000 čínskými dospělými zjistila, že konzumace neslazených sójových potravin nejméně jednou měsíčně po dobu 5 let byla spojena se snížením rizika diabetu typu 2.

10. Plody moře

Mnoho thajských jídel zahrnuje bílé ryby, krevety a další měkkýše . Mořské plody jsou vynikajícím zdrojem proteinu a poskytují vitamíny, minerály a zdravé omega-3 tuky. Výzkum spojil pravidelnou konzumaci mořských plodů s nižším rizikem srdečních chorob a cukrovky 2. typu.

 

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/menu/recepty-ze-kterych-sestavite-kompletni-thajske-menu, https://www.edovolena.cz/magazin/thajska-kuchyne, https://www.etravel.cz/thajsko/kuchyne

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.