Chcete vařit autenticky po thajsku? Tyhle suroviny by vám, neměly chybět – 1. díl

Thajská kuchyně, Thajská kuchyně jak na ni, Thajská kuchyně recepty, recept, Thajsko

Chcete vařit autenticky po thajsku? Tyhle suroviny by vám, neměly chybět – 1. díl. Thajská jídla jsou známá pro svůj důraz na koření a bylinky, které mají mnoho zdravotních výhod. Působivými nutričními profily se mohou pochlubit například klíčené fazole, mořské plody, tofu, zázvor a další. Společně se dnes podíváme na 10 často používaných ingrediencí, právě v Thajské kuchyni.

1. Galangal (thajský zázvor)

Galangal, který se podobá vzhledu a chuti kořenům zázvoru a kurkumy, se často používá v omáčkách, kari pastách a třeba i polévce tom yum. Studie zjistily, že tento kořen obsahuje sloučeniny, které mohou zabíjet rakovinné buňky. Galangal může také pomáhat v boji proti zánětům a zmírňovat bolest.

2. Bazalka thajská

Tato bylina chutná jako jiné odrůdy bazalky, ale se sladkým podtónem. Používá se v kari, smažené rýži a ochucují se s ní také brambory. Výzkumy ukazují, že bazalkové oleje a extrakty mohou napomáhat při zvládání stresu, chránit před vysokou hladinou cukru v krvi u diabetiků a uplatňovat jiné terapeutické účinky.

Foto: Pixabay

3. Kurkuma

Zdravotní výhody kurkumy se týkají především látky kurkumin. Konkrétně kurkumin může mít silné protizánětlivé účinky a zlepšit funkci mozku a tvorbu mozkových buněk. Jiné sloučeniny v kurkumě vykazují potenciál k ochraně před cukrovkou a srdečními chorobami.

4. Lemongrass

Citrónová tráva přidává do thajských polévek svěží citrusovou chuť a může zároveň zlepšit vaše zdraví. Studie naznačují, že silice z citronové trávy může pomoci chránit před žaludečními vředy a snížit vysoké hladiny cholesterolu v krvi, což je rizikový faktor srdečních chorob.

5. Kokosové mléko

Studie u 60 zdravých asijských dospělých lidí zjistila, že konzumace ovesné kaše připravené z kokosového mléka 5 dní v týdnu po dobu 8 týdnů významně snížila LDL (špatný) cholesterol a zvýšila HDL (dobrý) cholesterol ve srovnání s jejich výchozí hodnotou. Tyto účinky se však nemusí vztahovat na západní kultury, záleží také na celkovém stravování a životním stylu.

 

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/menu/recepty-ze-kterych-sestavite-kompletni-thajske-menu, https://www.edovolena.cz/magazin/thajska-kuchyne, https://www.etravel.cz/thajsko/kuchyne

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.