Cestuje do Řecka, Itálie nebo jinam do Středomoří? Naučte se, jak poznat zralý meloun a vyhnout se rizikům
Dobré jídlo patří na dovolené mnohdy k základním kamenům spokojenosti a skutečného cestovatelského zážitku. Pokud také přemýšlíte nad tím, jak poznat na tržišti zralý meloun, naučte se rozpoznávat některé specifické znaky.
Vyplatí se vám to, protože si už nikdy nekoupíte ovoce (nebo zeleninu – záleží na vašem botanickém smýšlení), který by bylo tak maximálně „zralé“ do popelnice. Je ovšem nutné sledovat více než jeden znak a klasické poklepání opravdu nestačí.
Meloun se pozná podle barvy
Ovšem pozor – nemáme na mysli ovce rozkrojené. Naopak, tomu byste se měli na tržištích vyhýbat. Nikdy totiž nevíte, jak moc byly dodržovány hygienické standardy. A totéž platí i v Česku, upozorňuje na to například Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) a spolu s ní i na slovo vzatí odborníci z německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR).
Foto: Pixabay
Zaměřte se místo toho na slupku melounu. Musí být sytě zelená – ideálně s jasně žlutou skvrnou na spodní části. To značí, že je meloun dokonale zralý a vhodný ke konzumaci.
Pomůže vám pohled na stopku i zvuk
Jen tohle však k rozpoznání zralého meloun stačit nemusí. Naopak. Hledejte i jeho stopku – pokud je zelená, byl meloun podtržen a bude nezralý. A řídit se můžete i svým sluchem – ale zapomeňte na obligátní poklepání na meloun. Místo toho ho stlačte mezi dlaněmi. Pokud bude výsledkem vrzavý zvuk, pak máte vyhráno a máte před sebou dokonale zralý kus.
Zdroj: https://www.bydlimekvalitne.cz/nejsladsi-zelenina-vodni-meloun-poradime-vam-jak-poznat-krasne-zraly-kousek, https://www.kupi.cz/tema/meloun, https://www.ireceptar.cz/zahrada/meloun-pestovani-30000519.html, https://www.permazahrada.cz/jak-poznat-zrale-melouny-osvedceny-postup/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.