Biskupský chlebíček nejen vánoční – jak ho připravit, aby se rozplýval na jazyku
U nás doma se biskupský chlebíček pekl vždy na Vánoce. Důvod byl prostý. Po pečení vánočního cukroví zbyla vždy spousta bílků a kdybychom nadělali ze všech pusinky, asi bychom dostali z té spousty cukru glykemický šok. Dalším důvodem jeho pečení byly zbytky různých ořechů, kandovaného ovoce a čokoládové polevy. Jinak se dá ale tento zákusek péct po celý rok, je to výtečná dobrota ke kávě či čaji.
Nadýchaný, rychle hotový a hned k jídlu
Biskupský chlebíček pekla babička vždy společně s vánočkou, den před Štědrým dnem. Nemusí se totiž vůbec rozležet, stačí jej pouze nechat vychladnout, pocukrovat a podávat. I když neobsahuje žádné žloutky, je překvapivě jemný a nadýchaný. Při slavnostní příležitosti jej můžete polít čokoládovou polevou, dozdobit podle fantazie a nebo doplnit kopečkem šlehané smetany. Už jste namlsaní? Tak pojďme na to!
Foto: Pixabay
Na biskupský chlebíček z bílků budete potřebovat
- bílky 200 g
- sůl špetka
- cukr krupice 165 g
- vanilkový cukr 1 ks
- bio citrón 1 ks
- mléko 70 g
- máslo 70 g
- mouka hladká 150 g + 15 g
- prášek do pečiva 8 g
- kandované ovoce 150 g
- ořechy 150 g (vlašské nebo jiné)
Postup:
Nejprve si připravte a odvažte všechny ingredience. Ořechy a kandované ovoce nakrájejte na malé kousky, dejte je do misky a promíchejte s 15 g mouky. To proto, aby zůstaly rovnoměrně rozptýlené v těstě a nepadly na dno. Zbylou mouku promíchejte s práškem do pečiva. Z citrónu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Formu na biskupský chlebíček pečlivě vymažte a nebo vyložte pečícím papírem. Troubu zapněte na 160 °C – horkovzdušná, nebo na 165 °C – klasická.
- Do čisté nemastné mísy vlijte bílky a přidejte špetku soli. Šlehejte, až sníh začne houstnout a pak do něj postupně přidávejte cukr krupici a vanilkový cukr. Vyšlehejte pevný sníh.
- Do hotového sněhu vmíchejte citrónovou kůru a z půl citrónu šťávu.
- Přidejte mléko a máslo a opatrně vše zamíchejte metlou.
- Dále přisypte mouku s práškem do pečiva a zlehka ji do těsta obracejte stěrkou.
- Totéž proveďte s ořechy a kandovaným ovocem.
- Hotové těsto vlijte do formy, pečlivě uhlaďte a nakonec s formou několikrát klepněte o stůl, aby v těstě nezůstaly velké vzduchové bubliny.
- Biskupský chlebíček vložte do vyhřáté trouby. Po 10-15 minutách jej podélně prořízněte ostrým nožem. Tak se dokonale propeče.
- Upečený moučník (propečenost vyzkoušejte špejlí) vyndejte a nechte vychladnout.
- Poté jej vyklopte z formy, pocukrujte a můžete servírovat.
- Lze jej také polít čokoládovou polevou, třeba tou, co vám zbyla od zdobení cukroví. A pokud nezbyla, ve vodní lázni rozehřejte 20 g kokosového oleje (nebo másla) a přidejte 100 g hořké čokolády na vaření. Rozmíchejte dohladka a polijte chlebíček.
- Dozdobte ořechy a kandovaným ovocem.
Zdroj: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/biskupsky-chlebicek-marsalek.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA-P-rBhBEEiwAQEXhH-7NB0hU_FOJ31rMAYqnZi8Z45YpekRoek6C4fLlmSyGjNgtLmd5JRoC4xcQAvD_BwE, https://www.recepty.cz/recept/biskupsky-chlebicek-166943, https://www.toprecepty.cz/recept/3791-biskupsky-chlebicek-ii/, https://www.novinky.cz/clanek/vanoce-biskupsky-chlebicek-recept-40451756, https://www.recepty.cz/recept/biskupsky-chlebicek-149289
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.