Baklava – vláčný orientální dezert si snadno připravíte doma

Také vzpomínáte na sladký oříškový zákusek zvaný baklava, který jste ochutnali na dovolené? I když ta je dávno pryč, můžete si ji v kuchyni připomenout. Vždyť právě známá vůně či pach dokáže vyvolat vzpomínku nejčastěji. Tak jen do toho, upečte si baklavu a vraťte se na pár chvil do Orientu.

Kdy a kde vznikla baklava?

S baklavou v mírných obměnách se můžete potkat na Blízkém Východě, v Turecku, na Balkáně, v Afgánistánu, v Bosně či Íránu, ale i na Kavkaze nebo v Řecku. Její původ tak nelze jednoznačně určit a každá z jednotlivých zemí si si jej nárokuje. Přesto se dá říci, že předchůdce baklavy pochází od Turkotatarů ze Střední Asie. Současná verze baklavy byla poprvé upečena v sultánském paláci Topkapi v Istanbulu. Od roku 2008 je patentováno geografické označení Antep Baklavu. Tato certifikovaná baklava se peče v tureckém městě Gaziantep, které se považuje za kolébku baklavy.

Foto: Pixabay

Z čeho se peče baklava?

Základem je filo těsto, jehož tenounké plátky se promazávají máslem a vrství na sebe spolu s náplní. V konečném výsledku tak v mnohém připomíná naše lístkové (listové) těsto, které se skládá z vodového a tukového těsta, jehož rozvalováním a skládáním se postupně vytvoří vrstvy, jež se při pečení oddělí. Náplň baklavy jsou sekané nebo mleté ořechy, přičemž lze použít různé druhy, typické jsou pistácie. Dávají se přibližně doprostřed všech vrstev těsta, tloušťka náplně závisí na místních zvyklostech. Důležitou součástí baklavy je sirup, kterým se po upečení polévá. Základem sirupu je med, citrón a cukr, přidává se však i pomeranč, skořice či badyán, nebo v Íránu růžová voda.

Krájet dopředu, jíst později

Zvláštností tohoto dezertu je, že se krájí před pečením. Setkat se můžete s trojúhelníky, obdélníky, čtverci či kosočtverci. Naopak s konzumací baklavy se doporučuje počkat do druhého dne, aby se sirup stačil vsáknout do všech vrstev. Výsledkem je křehká slaďoučká lepkavá pochoutka, která voní medem a ořechy. Servírujte nejlépe s tureckou kávou, přidat můžete vanilkovou zmrzlinu.

Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/baklava-711, https://kuchynelidlu.cz/recept/baklava, https://korenizivota.cz/domaci-baklava-s-vlasskymi-orechy/, https://itesco.cz/hello/recepty/baklava-s-orechy-skorici-a-sladkym-medovym-sirupem/547378/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.