Babiččino údolí aktuálně: Krásná procházka k zámku, splavu a skvělé poplamence i chléb
Vyrazit o prázdninách na lehkou procházku určitě stojí za to. Naším cílem se staly Ratibořice a místa pevně spjatá s Boženou Němcovou. Chtěli jsme opravdu jen krátkou procházku po několika výletech po krkonošských vrcholech a Babiččino údolí se stalo naprosto optimálním cílem se vším všudy. Co všechno jsme viděli a kam se vydali? To vám prozradíme v následujících řádcích.
Parkování přímo u sousoší babičky s dětmi
Auto jsme zaparkovali přímo na parkovišti nad ikonickou sochou. V podstatě jsme jen sešli z malého kopce a už jsme byli u stánků a sousoší babičky. To je skutečně unikátní a překvapí svou velikostí. Možností dalšího směřování jsme měli několik. Prohlédli jsme si starý mlýn a mandl. Poté už jsme vyrazili obdivovat zámek v Ratibořicích.
Pohodová cesta k zámku
Vzdálen je od sousoší babičky zhruba nějaký kilometr. Šli jsme podél zdi a následně alejí, takže na nás nesvítilo jinak všudypřítomné sluníčko. Podél skleníků jsme se dostali až k zámku. Cestou jsme ještě minuli malé jezírko, v němž plavali kapři. Na exkurzi zámku jsme se z časových důvodu nevydali, nicméně jeho jednoduchost a krása na nás dýchli již zvenčí. Po absolvování cesty zpět jsme se ocitli znovu u sousoší babičky.
Ratibořický zámek: Foto Radek Štěpán
Na Staré bělidlo a k Viktorčinu splavu
Od sousoší jsou oba cíle opravdu kousek. Jde se kolem mlýnského náhonu a vzdáleny nejsou ani kilometr. Staré bělidlo je hned u cesty a lze nakouknout dovnitř. Spousta lidí se nacházela u splavu, který je nedaleko samotného bělidla. Hned u něj stál ještě stánek se zmrzlinou. Tu jsme si ale nedali. Vydali jsme se ke starému mlýnu dát si něco dobrého na zub.
Staré bělidlo: Foto Radek Štěpán
Splav: Foto Radek Štěpán
Skvělé poplamence a pečivo
Poplamence jsou v podstatě placky, které se lehce smaží na sádle. My jsme si je dali se zelím a škvarky. Pochoutka se vším všudy, která se jí rukama, dřevěný příbor byl na ukrojení kousku krátký. Jinak tady také prodávali vynikající pečivo. Chléb nám vydržel v čerstvém stavu snad tři dny. Vynikající ale byly také buchty s povidly a mákem. Babiččino údolí nezklamalo, návštěva byla neskutečně příjemná a lidí tady také moc nebylo.
Zdroje info: Autor
Sousoší babičky s dětmi: Náhledové foto Radek Štěpá
Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.