Anglický vánoční pudink a co jste o něm nejspíš nevěděli. Čím se nahrazuje maso a proč tak dlouho vydrží?
Anglický vánoční pudink je neodmyslitelným dezertem Angličanů a nesmí chybět v žádné domácnosti. Je plný oříšků, kandovaného a sušeného ovoce a zakonzervovaný alkoholem. Připravuje se s předstihem, aby se rozležel.
Jak vypadal anglický vánoční pudink dříve
Původní pudink obsahoval i maso, dnes se do něj přidává jen hovězí lůj, který ale není v hotovém pokrmu vůbec znát. Můžeme však klidně použít i máslo, pokud chceme pudink vyzkoušet a máme k loji nedůvěru.
Ingredience:
- 450 g sušeného a kandovaného ovoce (rozinky, sultánky sušený rybíz a podobně)
- 25 g kandované pomerančové kůry
- 1 malá mrkev nastrouhaná
- 1 malé jablko nastrouhané
- 55 g mandlí (nebo jiných ořechů) nastrouhaných nahrubo nebo nasekaných
- 2 vejce
- 115 g třtinového cukru
- 115 g jemné strouhanky
- 55 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 lžička perníkového koření
- ½ lžičky mleté skořice
- 115 g loje
- ½ pomeranče (kůra i šťáva)
- ½ citrónu (kůra i šťáva)
- 125 ml brandy
- mléko dle potřeby
Foto: Pixabay
Postup:
- Veškeré ingredience kromě mléka dáme do ohnivzdorné mísy nebo formy na pudink ve tvaru polokoule. Promícháme je a necháme přes noc stát. Pokud by se druhý den směs zdála být příliš hustá (suchá), přidáme trochu mléka.
- Mísu obalíme pevně pečícím papírem a vložíme buď do hrnce nebo pekáče naplněného vodou, aby sahala asi do poloviny mísy.
- Pak buď dusíme na sporáku mírným varem nebo v troubě na 110 °C asi 7 hodin. Stav vody kontrolujeme a případně přiléváme vařící.
- Hotový pudink necháme vychladnout, překlopíme ho na talíř a důkladně zabalíme do pečícího papíru, alobalu a podobně.
- V chladu a temnu ho necháme zrát nejméně týden.
- Před podáváním ho ohřejeme v páře nebo mikrovlnné troubě, případně ho přelijeme brandy a na stole oflambujeme. Podáváme s omáčkou.
Brandy omáčka na anglický pudink
Ingredience:
- 175 g másla
- 5 lžic moučkového cukru
- 4 lžíce brandy
- ½ pomeranče
- ½ cm zázvoru (nebo dle chuti, nemusí být)
- 1 žloutek (nemusí být)
- 2 lžíce 40% smetany (nemusí být)
Postup:
- Změklé máslo utřeme s cukrem a ostrouhanou kůrou z půl pomeranče.
- Postupně zašleháme brandy a strouhaný zázvor.
- Chceme-li omáčku lehčí a řidší, opatrně postupně zašleháme ještě čerstvý žloutek a smetanu.
- Všechny ingredience musí mít stejnou (pokojovou) teplotu, aby se omáčka nesrazila.
- Hotovou omáčkou přelijeme pudink, nebo ji podáváme zvlášť.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD_pudink,, https://www.vitalia.cz/clanky/vanocni-pudink-muze-byt-i-rok-stary/,, https://www.idnes.cz/recepty/anglicky-vanocni-puding.R150914_092532_29001,, https://www.labuznik.cz/recept/hard-sauce-omacka-na-vanocni-pudink-i-jine-dobroty/,, https://mama.pigy.cz/anglicky-vanocni-pudink/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.