Anglický vánoční pudink a co jste o něm nejspíš nevěděli. Čím se nahrazuje maso a proč tak dlouho vydrží?

Anglický vánoční pudink je neodmyslitelným dezertem Angličanů a nesmí chybět v žádné domácnosti. Je plný oříšků, kandovaného a sušeného ovoce a zakonzervovaný alkoholem. Připravuje se s předstihem, aby se rozležel.

Jak vypadal anglický vánoční pudink dříve

Původní pudink obsahoval i maso, dnes se do něj přidává jen hovězí lůj, který ale není v hotovém pokrmu vůbec znát. Můžeme však klidně použít i máslo, pokud chceme pudink vyzkoušet a máme k loji nedůvěru.

Ingredience:

  • 450 g sušeného a kandovaného ovoce (rozinky, sultánky sušený rybíz a podobně)
  • 25 g kandované pomerančové kůry
  • 1 malá mrkev nastrouhaná
  • 1 malé jablko nastrouhané
  • 55 g mandlí (nebo jiných ořechů) nastrouhaných nahrubo nebo nasekaných
  • 2 vejce
  • 115 g třtinového cukru
  • 115 g jemné strouhanky
  • 55 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 115 g loje
  • ½ pomeranče (kůra i šťáva)
  • ½ citrónu (kůra i šťáva)
  • 125 ml brandy
  • mléko dle potřeby

Foto: Pixabay

Postup:

  1. Veškeré ingredience kromě mléka dáme do ohnivzdorné mísy nebo formy na pudink ve tvaru polokoule. Promícháme je a necháme přes noc stát. Pokud by se druhý den směs zdála být příliš hustá (suchá), přidáme trochu mléka.
  2. Mísu obalíme pevně pečícím papírem a vložíme buď do hrnce nebo pekáče naplněného vodou, aby sahala asi do poloviny mísy.
  3. Pak buď dusíme na sporáku mírným varem nebo v troubě na 110 °C asi 7 hodin. Stav vody kontrolujeme a případně přiléváme vařící.
  4. Hotový pudink necháme vychladnout, překlopíme ho na talíř a důkladně zabalíme do pečícího papíru, alobalu a podobně.
  5. V chladu a temnu ho necháme zrát nejméně týden.
  6. Před podáváním ho ohřejeme v páře nebo mikrovlnné troubě, případně ho přelijeme brandy a na stole oflambujeme. Podáváme s omáčkou.

Brandy omáčka na anglický pudink

Ingredience:

  • 175 g másla
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 4 lžíce brandy
  • ½ pomeranče
  • ½ cm zázvoru (nebo dle chuti, nemusí být)
  • 1 žloutek (nemusí být)
  • 2 lžíce 40% smetany (nemusí být)

Postup:

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem a ostrouhanou kůrou z půl pomeranče.
  2. Postupně zašleháme brandy a strouhaný zázvor.
  3. Chceme-li omáčku lehčí a řidší, opatrně postupně zašleháme ještě čerstvý žloutek a smetanu.
  4. Všechny ingredience musí mít stejnou (pokojovou) teplotu, aby se omáčka nesrazila.
  5. Hotovou omáčkou přelijeme pudink, nebo ji podáváme zvlášť.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD_pudink,, https://www.vitalia.cz/clanky/vanocni-pudink-muze-byt-i-rok-stary/,, https://www.idnes.cz/recepty/anglicky-vanocni-puding.R150914_092532_29001,, https://www.labuznik.cz/recept/hard-sauce-omacka-na-vanocni-pudink-i-jine-dobroty/,, https://mama.pigy.cz/anglicky-vanocni-pudink/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.