Adventní trhy v Polsku – na čem si pochutnat
Zatímco v českých tradicích se většina z nás vyzná takříkajíc i o půlnoci, proniknout do specifických vánočních zvyků za hranicemi nebývá právě jednoduché. Přesvědčit se o tom můžete třeba na polských adventních trzích.
Obvykle doslova přetékají mnoha nejrůznějšími dobrotami. Ale které z nich jsou opravdu autentické a které si jen přivlastnily pozlátko polských Vánoc? Prozradíme vám, jak to doopravdy je.
Chcete něco na zahřátí? Pak určitě baršč
Nenechte se zmýlit názvem. V Polsku je baršč polévka, jejíž nezbytnou součástí je řepný kvas a řepný vývar. Na rozdíl od klasického boršče z Ukrajiny v něm nenajdeme maso ani smetanu. Vlastně jde o klasickou štědrovečerní polévku, jejíž místo u nás obvykle zaujímá ta rybí nebo hrachová. Ale k dostání bývá i ve stáncích. Mezi další typické vánoční polévky patří hřibová nebo dokonce sladká mandlová, v níž nechybí rozinky a rýže.
Speciality z ryb k Vánocům prostě patří
Zatímco u nás je tradičním štědrovečerním pokrmem kapr v trojobalu, v Polsku je to prostě ryba. A to na mnoho způsobů. Dopřát si tak můžete třeba kapra v aspiku, sledě ve smetanové omáčce, pečeného kapra s kysaným zelím (podávaným navíc s houbami a bramborami), lína ve vinné omáčce apod. Nezáleží na tom, zda je ryba sladkovodní či mořská, takže si vybere opravdu každý.
A čím to všechno zapít? To byste neuhodli
Každý milovník adventních trhů určitě dobře zná nápisy hlásající grzaniec (vyslovuje se gženijec). Jsou stejně hojné, jako u nás svařák. A vlastně s ním tenhle nápoj má ledacos společného – jde totiž o svařené pivo. Prodejce vám ho obvykle dochutí trochou skořice a hřebíčku, strčí do mikrovlnky a dozdobí plátkem citronu. Pivo má v zimě zkrátka zahřívat, tak jaképak s tím cavyky. Kupodivu chutná výsledek docela dobře, zvlášť je-li ještě doslazovaný medem nebo cukrem. Jen s pivem už má společného pramálo.
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.