Proč vejce při vaření praskají a jak tomu zabránit? Pomůže důslednost
Proč vejce při vaření praskají a jak tomu zabránit? Pomůže důslednost. Jednou z nejčastějích hádanekv kuchyni je záhada praskající vaječné skořápky. Je to známý a frustrující pohled: dáte vařit vejce a po několika minutách se vrátíte a zjistíte, že jedno, ne-li několik vajec prasklo a jejich bílek vytéká do vody.
Nejenže to kazí estetický dojem z dokonalého vařeného vejce, ale znamená to také uklízení nepříjemného nepořádku.
Může za to teplota
Hlavním viníkem tohoto neštěstí je teplotní šok. Když jsou vejce přenesena z chladničky přímo do vroucí vody, náhlá změna teploty způsobí, že se skořápka rychle rozpíná, což vede k prasknutí. Abyste tomu předešli, můžete si osvojit dva jednoduché postupy.
Foto: Pixabay
Vejce skladujte při pokojové teplotě
Přestože mnozí lidé uchovávají vejce v lednici, lze je bezpečně skladovat při pokojové teplotě do cca 18 °C. Tím se sníží teplotní gradient při vaření, což snižuje pravděpodobnost prasknutí. Ale pozor – nesmíte přitom porušit chladicí řetězec. Pokud si je sami nasbíráte z kurníku nebo donesete od farmáře, je to v pořádku. A pokud byste chtěli takhle skladovat vejce už jednou zachlazená třeba v obchodě, byli byste nejspíš jejich výdrží velmi nepříjemně překvapeni.
Předehřátí vajec
Pokud musíte vejce uchovávat v chladu, vyjměte je přibližně 30 minut před vařením. Vejce tak postupně dosáhnou pokojové teploty, čímž se sníží riziko teplotního šoku.
Pamatujte, že při vaření mohou někdy i ty nejmenší úpravy přinést ty nejúžasnější výsledky, nastudování „kuchařské latiny“ se tak opravdu vyplatí věnovat pár minut navíc.
Zdroj: https://vikend.hn.cz/c1-55323060-jak-uvarit-vejce-aby-nepopraskala-a-dobre-se-loupala, https://magazin.recepty.cz/clanky/jak-skladovat-vajicka-do-dveri-v-lednicce-nepatri-96.html
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.