Škůdci milují čaje z fabriky. Ty bio jim moc nejedou, protože jsou tvrdé jako podrážka
Škůdci milují čaje z fabriky. Ty bio jim moc nejedou, protože jsou tvrdé jako podrážka. Možná byste čekali, že když někde roste poctivý bio čaj bez chemie, hned se na něj slétne veškerá hmyzí verbež z okolí.
Přece logicky – žádná chemie, žádné postřiky, všechno krásně přírodní, tak to musí být pro škůdce hotový all-inclusive bufet. Jenže – ono je to tak nějak přesně naopak.
Proč bio chutná škůdcům míň?
Tady přichází na scénu zajímavá věc, která se týká struktury rostlinných buněk. Bio čaje (a vlastně i bio ovoce nebo zelenina) mají buňky hustší a pevnější než ty, které vyrostly na chemických hnojivech. Zatímco „chemický čaj“ je pro hmyz něco jako měkké máslo, do kterého si kousne prakticky bez námahy, bio čaj je spíš jako suchá kůrka chleba – pořádně tuhé sousto, do kterého se musí opravdu zakousnout. A ruku na srdce, kdo by se chtěl u jídla takhle dřít?
Foto: Pixabay
Co za tím vlastně je?
Vysvětlení celého jevu je vlastně opravdu jednoduché. Když se rostlina každý den doslova „cpe“ syntetickými hnojivy, roste sice rychle, ale její buňky jsou jaksi „řídké“ – roztahané a plné vody. A právě to hmyzu vyloženě sedne. Žádná dřina, rovnou kousne, sosá a tak podobně. Zato bio rostliny, které se musí poprat s přírodou samy, mají buňky jsou mnohem hutnější a pevnější. Hmyz na to koukne, zkusí kousnout a často to radši vzdá – proč se trápit, když o políčko dál je šťavnatá chemická hostina, která tyhle přírodní zákonitosti prostě a jednoduše nerespektuje?
Čím víc bio, tím víc obrany
To ale není všechno. Rostliny si totiž vytvářejí ve chvíli, kdy je necháte růst bez chemické asistence vlastní obranné látky. Takže nejenže jsou bio čaje pevnější a hůř se hmyzu koušou, ale ještě ke všemu jsou nacucané hořkými a pálivými látkami, které škůdce spolehlivě odpuzují. Prostě si pěstují takový přírodní pepřák. Zato u chemicky hnojených rostlin tahle přirozená obrana často zakrní, protože rostlina spoléhá na to, že to za ni vyřeší člověk s postřikem. Tak co říkáte? Ještě pořád si myslíte, že pěstování pod rouškou BIO nemá smysl?
Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-zivotni-styl-japonske-caje-erik-jan-martinec-268226#dop_ab_variant=1439501&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=1439501&dop_vert_id=int1&dop_req_id=iLTzHvFLHHb-202502090719&dop_id=68210926&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu, https://www.day-spa-shop.cz/caje-podle-zpusobu-pestovani/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.