Jak průmyslově zpracované potraviny manipulují s naším mozkem? Je to podobné jako s alkoholem
Jídlo a jeho kvalita má bezesporu vliv na náš mozek. Výrobci se všemožně snaží, aby průmyslově zpracované potraviny byly pro nás co nejatraktivnější a nutí nás si je neustále kupovat dokola. Tímto způsobem ovšem vzniká závislost na jídle, která může být stejně nebezpečná jako závislost na jiných návykových látkách.
Jak jídlo ovlivňuje náš mozek
Lákavým pokrmům, které jsou plné tuku a cukru mnozí lidé nedokáží odolat. Podobně, jako při užívání návykových látek, se při konzumaci jídla uvolňuje dopamin. Ten nezvyšuje náš požitek z jídla samotného, ale nutí nás k opakovanému chování, které nám pomáhá přežít. Čím více dopaminu se v mozku uvolní, tím je pravděpodobnější, že takové chování budeme chtít opakovat. Průmyslově zpracované potraviny využívají naši biologii tak, abychom byli nuceni po nich opakovaně sahat. Většina lidí si ovšem neuvědomuje, že nás mohou zabíjet stejně, jako například alkohol nebo cigarety.
Jak se změnily naše stravovací návyky
Jelikož bylo zjištěno, že jídlo má opravdu vliv na náš mozek, tak se potraviny upravují do takové podoby, aby pro nás bylo co nejlákavější. Naše těla jsou tak zbytečně zaplavena výrobky bohatými na tuky a cukry. To vše je pak kombinováno s naším smyslovým vnímáním. Například se nám doslova začnou sbíhat sliny při představě hladké a samotové zmrzliny. V dřívějších dobách bylo jídlo prostředkem k přežití. Lidé jej vyráběli z přísad, které si sami vypěstovali nebo vyrobili, například z mouky a másla. Dnes se potraviny skládají z látek, jako jsou škroby a hydrogenované tuky. Dále se do jídla přidávají umělá aromata, emulgátory a stabilizátory, které je činí lákavějšími, ale pro nás jsou v konečném důsledku škodlivé.
Závislost na jídle je nebezpečná
Vědci dodnes bojují s otázkou, zda je závislost na jídle stejně nebezpečná, jako závislost na jiných návykových látkách. Dříve se věřilo, že lidé závislí na jídle, pokračují v přejídání proto, aby se vyhnuli nepříjemným abstinenčním příznakům, jako je například bolest hlavy, úzkost nebo nevolnost. Ve skutečnosti se spíše jedná o toleranci, kdy člověk musí zvyšovat dávky určité látky, aby mu bylo dobře. Se závislostí na jídle je nutné bojovat a nenávidět se za to, že se nedokážeme ovládnout. Je důležité, aby si člověk uvědomil, co ho pobízí konzumovat průmyslově zpracované potraviny. Mohou to být určité emoce, místo nebo dokonce určitá denní doba. Poté může hledat alternativní způsoby, jak nad závislostí vyzrát.
Zdroje info: https://www.nationalgeographic.cz/veda/zavislost-na-jidle-vliv-cukru-tuku-na-mozek/,https://medicine.yale.edu/news-article/study-daily-consumption-of-a-high-fat-high-sugar-snack-alters-reward-circuits/,https://lsa.umich.edu/psych/news-events/all-news/faculty-news/how-sugar-and-fat-affect-your-brain.html
Náhledové foto: Pixabay