Mexická horká čokoláda má méně kalorií a skvělou chuť. Připravte si ji sami
Chuť horké čokolády je bezesporu dokonalá. Dopřát si ji můžeme jak doma, tak na mnoha různých veřejných místech. Klasiku představuje především horká čokoláda z kelímků na nádražích a v jiných veřejných prostorách. V současném poměrně chladném počasí se volí horká čokoláda, co zahřeje. Mnohdy si jen trochu vyčítáme, že jde o kalorickou bombu. I proto není od věci vsadit na mexickou horkou čokoládu. Výčitky v tomto případě mohou být menší či žádné díky nižším kaloriím a chuť je dokonalá. Podívejme se tedy na tuto čokoládu podrobněji a také si ukažme, jak ji připravit doma.
Celosvětově nejznámější horká čokoláda
Je to tak. Caliente, jak je tato čokoláda nazývána, je hitem nejenom v Mexiku. Místní obyvatelé ji ale milují a dávají si ji klidně po ráno podobně jako kávu. Nepohrdnou jí ale i v jiných denních dobách včetně večera. Na Vánoce v průběhu oslav Las Posadas teče doslova proudem a pije se k lahodnému sladkému chlebu nebo ke klasickému bílému chlebu označovanému jako bolillos. Tento chléb se do čokolády přímo namáčí a pak konzumuje.
Potřebujete pouze několik ingrediencí
Příprava mexické čokolády není nijak náročná. Zapotřebí je pouze několik ingrediencí. Konkrétně se jedná o:
- 100 gramů mexické stolní čokolády ( tradičně mívá kulatý tvar),
- zhruba 1 litr mléka.
Značek mexické čokolády je u nás hodně, tradičně můžeme jmenovat třeba Taza Chocolate, Chocolat Bonnat, Michel Cluizel a další.
Příprava mexické čokolády
Postup není složitý. Mléko je třeba zahřát na středním plameni. Zatím si nakrájíte čokoládu na malé části. Když už budou vidět na mléku malé bublinky, můžete přidat právě nadrobno nesekanou čokoládu. Za neustálého míchání se v horkém mléku dokonale rozpustí. Přivedeme směs k varu a pak odstavíme. Necháme několik minut stát s tím, že jeho obsah několikrát promícháme. Pak už můžeme nalévat
Horká čokoláda: Foto Pixabay
Vylepšení mexické horké čokolády
Poctivá horká čokoláda ale Mexiko se dá určitě napěnit. Jinak se dá také dosladit, a to třeba medem. V Mexiku se mnohdy také přidává vanilkový extrakt. Zajímavý je i ten mandlový. Jinak se také přidává i jiné koření, jako je třeba skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek. Pokud jste na pálivé, zvolíte chilli. Alternativ je zkrátka spousta podobně jako chutí.
Zdroje info: https://www.frontrangefed.com/mexican-hot-chocolate-recipe/,https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9265772/, https://thehomespunhydrangea.com/7-hot-chocolate-add-ins-to-try-this-fall/, https://www.nasezahrada.com/mexicka-horka-cokolada-je-jednou-z-nejmene-kalorickych-verzi-tohoto-napoje/
Mexická horká čokoláda: Náhledové foto Pixabay
Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.